Update, luni, 21 iulie: Cei care l-au cunoscut pe maestrul artei monumentale româneşti îi pot aduce un ultim omagiu începând de marţi dimineaţă la atelierul de creaţie situat în Bucureşti, pe strada Emil Pangratti nr. 33. Constantin Lucaci va fi condus miercuri pe ultimul drum, îmormântarea fiind programată pentru ora 12.00, în cimitirul Străuleşti II din capitală. Locul de veci a fost asigurat de Uniunea Artiştilor Plastici din România. Din oraşul natal al artistului, Bocşa, va pleca pentru a participa la procesiune o delegaţie condusă de primarul Eugen Cismăneanţu.
***
Spre spaţiu şi lumină a căutat mereu să-şi orienteze creaţia. A realizat lucrări care sunt admirate de o lume întreagă. La Reşiţa, fântâna monumentală pe care a creat-o aruncă jeturi de lumină cu sclipiri de curcubeu spre cerul astăzi albastru, dar trist. CONSTANTIN LUCACI a murit. La vârsta de 91 de ani, împliniţi nu demult, maestrul a părăsit această lume, lăsând-o însă mai bogată prin arta sa.
Vestea am aflat-o de la primarul oraşului Bocşa, Eugen Cismăneanţu, care s-a arătat profund întristat de moartea maestrului, mărturisind că Bocşa a pierdut un om care i-a făcut cinste şi a dus numele localităţii în toată lumea. Aici a fost deschis acum doi ani un muzeu ,,Constantin Lucaci” în care sunt adăpostite 17 lucrări de o inestimabilă valoare. De altfel, maestrul a revenit în oraşul copilăriei sale de nenumărare ori, mereu cu o deosebită plăcere, după cum el însuşi declara.
Trecerea la cele veşnice a părintelui sculpturii monumentale româneşti a marcat pe toată lumea. De la simpli cunoscuţi la personalităţi ale vieţii publice cărăşene. Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, contactat de extressdebanat.ro, a mărturisit: ,,Încetarea din viaţă a maestrului Constantin Lucaci, sculptor, laureat al Premiului Herder, cunoscut nouă cu precădere pentru fântânile sale cinetice, aceste veritabile « simfonii lichide», reprezintă o mare pierdere. Prin opera şi prin valorile pe care le-a susţinut în întreaga sa activitate, Constantin Lucaci rămane un simbol al ţării şi cu precădere al judeţului Caraş-Severin, al cărui « Cetăţean de onoare» a fost. În aceste momente de adâncă tristeţe pentru noi toţi, doresc să adresez sincere condoleanţe familiei îndoliate şi tuturor celor care l-au preţuit”, a mai spus Sorin Frunzăverde.
Constantin Lucaci rămâne în memoria colectivă prin fântânile sale cinetice, prin sculpturile monumentale în piatră și oțel, prin spaţiul şi lumina surprinse într-un mod aparte în fiecare lucrare ce-i poartă semnătura. Un român care ne face să fim mândri că l-am avut contemporan. Un bănăţean, cărăşean, bocşean a cărui cinstire suntem datori să o aducem!
Dumnezeu să îl odihnească în pace.