Sala de Marmură a Castelului Huniade găzduiește o expoziție cu replici ale unor artefacte scoase la lumină de arheologi în situri din Germania, Franța sau Cehia acum sute și mii de ani.
Expoziția „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață” cuprinde replici ale unor piese descoperite de arheologi din mai multe țări, cele mai vechi exemple de artă din lume. Replicile sunt realizate din aceleași materiale precum piesele originare.
„Acestea sunt sculpturi mici realizate din fildeșul coarnelor de mamut. Nu sunt originale, dar ce este frumos este că puteți să le atingeți. Nu exista sticlă de protecție. Multe dintre aceste figurine din fildeș sunt foarte mici și de aceea puteți să le țineți în mână. Sunt sculpturi de artă mobilă, în primul rând, au aproximativ 40.000 de ani, unele chiar mai tinere, dar sunt începuturile expresiei umane artistice. Numim această perioadă paleoliticul târziu. Unele piese sunt din fildeș foarte vechi colectat din Siberia. (…) Unele dintre cele mai vechi lucrări de artă pictată vin din Franța sau Spania, dar mai sunt și descoperiri noi în Borneo sau Sulawesi. Dar, când vine vorba despre cele mai vechi figurine, obiecte de artă sculptate în fildeș de mamut, acestea le avem noi aici la Muzeul Banatului. Majoritatea au fost descoperite în Germania. Dar avem și din Rusia, din diferite locuri, dar cele mai importante obiecte ale artei din paleolitic au fost găsite în Germania.”, a declarat Nicholas Conard, profesor la Universitatea Tüblingen.
Expoziția găzduită la Castelul Huniade de Muzeul Banatului din Timișoara a fost finanțată de statul Baden-Wutenberg și de primăriile din zonele în care au fost făcute descoperirile. Poate fi vizitată, gratuit, până la sfârșitul lunii septembrie. Pe lângă piesele aduse din Germania, publicul este chemat să vadă, în Sala de Marmură, și artefacte din colecția Muzeului Banatului din Timișoara.
„Ne mândrim că, pe lângă expoziția de replici despre Epoca de Gheață, avem și originalele din castel, ale muzeului nostru, care sunt expuse. Ele nu pot fi atinse, dar aceste piese nu au fost de foarte mult timp expuse și mă bucur că publicul le poate vedea.”, a declarat Claudiu Ilaș, directorul instituției muzeale.