Aripi spre Europa! Deschiderea traficului internațional pe aeroportul din Caransebeș stă într-un singur punct! În punctul de frontieră!

aeroport banatul caransebes
1000x100 (4)

Ministerul de Interne și Ministerul Transporturilor și-au exprimat deja acordul ca Aeroportul Banatul Caransebeș să fie deschis traficului aerian internațional. Totul e acum în pixul consilierilor județeni din Caraș-Severin și al primului-ministru!

Omul de afaceri Gabriel Olariu continuă să transpună visul său în realitate și a avansat atât de mult în demersurile sale încât astăzi se vede atât de clar linia orizontului. Iar aceasta se vede mai întâi pe litoralul românesc, pe insulele grecești și în alte puncte turistice sau economice ale Europei, acolo unde ar urma să fie efectuate primele zboruri internaționale din Caransebeș.

Mai sunt puține lucruri de pus la punct pentru ca aeronavele să primească permisiunea de aterizare sau de decolare pe și de pe pista Aeroportului Banat Caransebeș pentru rute internaționale. Pentru cele interne se pot deja îmbarca pasagerii! Aerogara primește ultimele finisaje, astfel că până la sfârșitul anului Olariu va anunța: Check-in deschis! Ambițiile sunt însă mult mai mari de atât. La finele lunii iulie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne a înștiințat Ministerul Transporturilor că este de acord cu demararea procesului de certificare a Aeroportului Banat Caransebeș ca aeroport deschis traficului aerian internațional, dar îi pune în vedere că oportunitatea deschiderii unui punct de frontieră, lucru absolut obligatoriu pe un aeroport internațional, trebuie stabilită de către Guvernul României.

leader board 728 x 90 px

În consecință, Ministerul Transporturilor a anunțat oficial Aeroportul Banatul: „Certificarea ca aeroport internațional sau deschis traficului internațional se poate efectua numai după aprobarea de către Guvern a deschiderii unui punct de trecere a frontierei. În acest scop, Ministerul Transporturilor a inițiat un Memorandum prin care Guvernul urma să aprobe deschiderea unui punct de trecere a frontierei pe aeroportul Banatul Caransebeș”.

Doar că deschiderea unui punct de trecere a frontierei se face prin Hotărâre de Guvern și nu prin Memorandum. Ca atare, Ministerul Transporturilor a trimis Aeroportului Caransebeș „permisul de zbor”: „Autoritatea publică care poate iniția actul normativ de aprobare a deschiderii punctului de trecere a frontierei pe Aeroportul Banat Caransebeș este Consiliul Județean Caraș-Severin.”

Totul depinde astfel de Romeo Dunca și de consilierii județeni, pentru ca, ulterior, Guvernul României să aprindă luminile pe pista de la Caransebeș. „Noi pregătim deja să transmitem o cerere către Consiliul Județean Caraș-Severin în vederea inițierii cererii pentru adoptarea Hotărârii de Guvern de care avem nevoie. Aeroportul Caransebeș avea punct de trecere a frontierei, eu cel puțin nu am găsit niciun act normativ de închidere a lui, doar că nu a mai apărut pe listă prin închiderea aeroportului în 2005. Practic, trebuie redeschis acest punct de trecere a frontierei. Atât! Posibil a fost ceva ordin intern al Ministerului de Interne, nu știu, cert este că suntem atât de aproape, mai avem un singur punct de rezolvat, deschiderea punctului de trecere a frontierei. Prin deschiderea traficului internațional, Banatul Montan ar avea o poartă deschisă spre exterior. Cu implicarea autorităților și a parlamentarilor de Caraș-Severin, aceasta ar putea fi deschisă și traficului internațional. Trebuie doar să ne unim eforturile și să convingem Guvernul sa deschidă punctul de frontieră!”, a declarat Gabriel Olariu pentru expressdebanat.ro.