Clădirile fostei unități militare 01753 din Caransebeș stau să cadă… peste documentele cu valoare istorică din Caraș-Severin.
Fosta unitate de transmisiuni se întinde pe două hectare de teren, pe care încă stau în picioare nouă clădiri în suprafață totală de 4.400 de metri pătrați. În fostele cazărmi, funcționează Arhivele Naționale Caraș-Severin, mutate aici în 2008 după ce, mai bine de 40 de ani, serviciul județean a funcționat într-o clădire construită în 1868, între timp ajunsă paragină. Nici locația actuală nu se prezintă cu mult mai bine, arhivele fiind adăpostite în șapte dintre cele nouă clădiri pe care timpul nu le-a iertat.
Singura care prezintă condiții bune este clădirea de 70 de metri pătrați în care se află și sala de studiu, clădire reabilitată acum doi ani. La altele trei, au fost înlocuite acoperișul, ferestrele și ușile în vreme ce, la celelalte patru, intervențiile au fost minime sau deloc. Asta deși adăpostesc documentele județului, inclusiv documente Steg și UDR din secolele XVIII-XX. Situația fost prezentată astăzi de către Ovidiu Roșu, șeful Arhivelor Naționale Caraș-Severin, în cadrul unei ședințe desfășurată la Prefectura Caraș-Severin.
„Suntem în situația ca documente importante, de la instituțiile statului dar și de la societăți private, să nu ajungă la noi pentru că nu avem capacitatea de a le prelua. Ar trebui să preluăm toate documentele mai vechi de 30 de ani dar, de la 12 primării nu avem documente deloc, la altele suntem cu preluările în anii 60 și, în ultimii 10-12 ani, nu am preluat mai nimic de la societăți comerciale deși multe dispar în fiecare an. Arhivele Naționale dețin cam 5 km de poliță raft. UCMR are cam 2,5 km de poliță raft iar un operator privat care va prelua arhiva UCMR are pe 50 km de arhivă. Legea arhivelor naționale stabilește ca documentele importante să ajungă la noi. Dar nu ajung pentru că nu există spațiu pentru ca documentele să fie păstrate unde le este locul”, a punctat Ovidiu Roșu.
Se poate vorbi despre o adevărată afacere întrucât privații care preiau arhive eliberează documente pe foarte mulți bani. De aceea, statul trebuie să intervină, aspect subliniat de Roland Șoavă, vicepreședintele Federației Publisind, prezent la ședința de astăzi. Situația este cunoscută de Prefectura Caraș-Severin încă de la începutul acestei luni datorită petiției trimisă de Sindicatul Europol, din care fac parte angajații Arhivelor Naționale. Astăzi, subprefecta Adina Radici a dat asigurări că solicitările lor au ajuns atât la Arhivele Naționale ale României cât și la Ministerul de Interne, față de care serviciul arhivelor se subordonează din punct de vedere logistic și financiar.
La scurt timp după sesizarea trimisă de Europol, serviciile județene din țară au protestat cerând uniformizarea salarială cu colegii din aparatul central de la București. La Caransebeș, șapte din cei zece angajați s-au aflat în grevă în perioada 14-16 noiembrie. Protestul a fost suspendat până pe 13 decembrie, dată la care se așteaptă rezultatul negocierilor dintre reprezentanții Sindicatului Europol și conducerea Ministerului de Interne. „La nivel național, suntem 380 de angajați. Suma pentru uniformizarea salarială nu este foarte mare și chiar există în bugetul arhivelor naționale. Deocamdată așteptăm”, a încheiat Ovidiu Roșu.