Arhiva cărășenilor, păstrată în condiții improprii

asking preschoolers at outdoor class

Clădirile în care sunt adăpostite documentele gestionate de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale nu întrunesc condițiile necesare pentru păstrarea acestora pe termen lung.

Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale funcționează din 2008 în nouă clădiri, aflate pe o suprafață de două hectare, care au aparținut fostei Unități Militare (UM) 01753 Caransebeș. Din cele nouă clădiri, șapte sunt utilizate în prezent. Aici sunt păstrate peste 1.100 de fonduri și mai bine de 5 kilometri de arhivă. La toate acestea se adaugă și o bibliotecă cu aproximativ 16.000 de volume. A fost nevoie de doi ani pentru mutarea întregului fond arhivistic în spațiile actuale, spune Ovidiu Roșu, șeful Serviciul Județean al Arhivelor Naţionale. Acesta a fost prezent, zilele trecute, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, pentru a prezenta condițiile improprii în care sunt păstrate documentele județului, dar și pentru a cere sprijin în vederea reabilitării celor nouă clădiri.

ovidiu rosu sef arhive

Ovidiu Roșu, șeful Serviciului Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale

„Suntem plecați dintr-o clădire construită în 1868, care avea deja grave probleme când a trebuit să plecăm, iar în momentul de față se prăbușește efectiv în Caransebeș. Iar de acolo am plecat așa, ca să mă exprim plastic, prinzând ultimul tren, la noi acasă. La noi acasă fiind un spațiu de două hectare pe care sunt așezate nouă clădiri, dintre care utilizăm, efectiv, șapte. Din păcate, nici de unde am venit, din clădirea care se prăbușește și care este acum a Comunității de Avere, și nici aici unde am ajuns nu am putut asigura niciodată temperatura și umiditatea cerută în depozitele de documente, nici pentru documentele scrise, nici pentru documentele tehnice, și nici pentru cele fotografice. Și asta încercăm să facem, să scoatem în evidență că nu este în regulă, că ar trebui făcut ceva pentru arhive”, a spus Ovidiu Roșu.

spatii depozitare arhiva csb2

Infiltrațiile din pereți pun în pericol păstrarea documentelor

Demersuri pentru reabilitarea spațiilor au existat, mai spune Roșu, încă din momentul mutării Arhivelor Județene în fosta unitate militară din Caransebeș. Au fost obținute mai multe aprobări pentru reabilitarea clădirilor și chiar fonduri pentru proiectare, însă bani pentru execuția lucrărilor nu s-au mai alocat.

În ultimii ani, Inspectoratul Județean de Poliție, care are în responsabilitate reabilitarea clădirilor, asigurarea electricității, a agentului termic, a reușit să reabiliteze în totalitate doar unul dintre imobile, să înlocuiască acoperișurile altor trei clădiri, să racordeze două corpuri (singurele alimentate cu apă menajeră) la sistemul de canalizare, și să repare câteva sobe.

Din momentul în care ne-am mutat aici, am solicitat Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin să fie remediate problemele. S-a încercat cu un proiect mare, prin 2008-2009, de reabilitare a tuturor clădirilor. Au fost obținute aprobările, au venit fondurile pentru proiectare, dar nu și pentru execuție. În 2015, s-a încercat o reluare a acestor demersuri, în sensul reabilitării a două clădiri, una P+2 și una P+1, mai micuță, în care noi nu avem documente. S-au făcut și acolo documentațiile, acolo nu au fost obținute aprobările, dar, cumva, s-au blocat lucrurile. Mai târziu, în perioada 2021- 2022, punctual, pe anumite aspecte, au fost înlocuite trei acoperișuri pentru trei dintre cele șapte clădiri și alte mici lucrări. Cu toate reparațiile curente efectuate de IPJ, problemele cu care ne confruntăm, datorită stării imobilelor, au consecințe, atât asupra depozitării documentelor, a condițiilor de lucru pentru personal, în birouri şi în depozite, cât şi asupra spațiilor pentru lucrul cu publicul”, a concluzionat Roșu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/