Sanctitatea Sa Papa Francisc l-a numit astăzi episcop romano-catolic de Timișoara pe Mons. József-Csaba Pál, până acum arhidecan al Arhidiaconatului Banatului Montan și preot paroh la Reșița, în aceeași dieceză.
Totodată, Sanctitatea Sa a acceptat cererea de retragere a Episcopului Martin Roos, care conduce Dieceza de Timișoara din 1999 și a ajuns la limita de 75 de ani indicată de dreptul canonic pentru retragerea din activitate. Din voința Papei Francisc, Mons. Roos va continua să conducă Dieceza de Timișoara ca Administrator Apostolic până ce noul episcop își va începe misiunea, după care va fi Episcop emerit.
„Este mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici din Reșița: Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe arhidiaconul Banatului Montan și paroh al Bisericii romano-catolice «Maria Zapezii» din Resita, pr. József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara. Ne bucurăm de acest moment important nu numai pentru romano-catolici, ci și pentru toți cei care îl apreciază pe parohul nostru în spațiul multi-confesional și multicultural al Banatului Montan! Îi dorim har și binecuvântare pentru tot ceea ce va face și întreprinde în cadrul Diecezei de Timișoara”, transmite Erwin Josef Țigla, președintele FDGR Caraș-Severin.
Noul episcop s-a născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc, judeţul Harghita. După studiile gimnaziale a urmat așa numita Școala de Cantori din Alba Iulia. După absolvire și-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981 de către episcopul Jakab Antal.
După hirotonire, timp de patru ani a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureș, iar începând cu anul 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nitzkydorf. În anul 1987 a ajuns în Parohia „Maria Zăpezii” din Reșița ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan. În cadrul Capitlului Catedralei a primit titlul de Canonicus Carolinus Senior. Începând din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus”.
Noul episcop până în prezent a activat cu pricepere şi dăruire, dând dovadă în această slujire de multă râvnă şi fidelitate. Activitatea depusă în slujba Diecezei de Timişoara a fost apreciată atât de clerul diecezei, cât şi de credincioşi. Pentru contribuția marcantă la viața spirituală și mișcarea ecumenică defășurată la nivelul municipiului Reșița în anul 2010, Consiliul Județean i-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin”.
Consacrarea și instalarea întru episcop va avea loc la data de 6 august, în sărbătoarea „Schimbării la față a Domnului”, începând cu ora 10.00 în Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara.
„Mons. Pal va fi, astfel, al patrulea Episcop al Diecezei de Timișoara înființată canonic în 1923, și al 91-lea succesor al Sfântului Gerard (1030-1046), primul ierarh al Episcopiei de Cenad care cuprindea teritoriul actualei Dieceze de Timișoara. Dieceza Romano-Catolică de Timișoara se întinde pe o suprafață de 24755 km2 și în structura ei administrativă internă este alcătuită din patru arhidiaconate incluzând 74 parohii grupate în 8 protopopiate și deservite de 93 de preoți diecezani și călugări. Numărul credincioșilor romano-catolici din această Dieceză este de 108715 de persoane, din care 47943 sunt maghiari (44,1%), 29454 români (27,1%), 11860 germani (10,9%), 5254 croați (4,8%), 4771 bulgari (4,4%), 2443 slovaci (2,2%), 2908 rromi (2,6%), 2005 cehi (1,8%), 2077 de alte etnii (1,9%)”, scrie Catholica.ro.