Argumente pentru administrarea intranazală a vaccinului împotriva COVID-19! „Nu este o soluție românească și nu este excentrică”

Reprezentanții centrului OncoGen din Timișoara, care aparține de Spitalul Județean, vin cu clarificări legate de administrarea intranazală a vaccinului împotriva COVID-19. Discuția a luat naștere în țara noastră după ce chiar directorul instituției și-a administrat potențialul vaccin pe această cale.

După mai multe controverse apărute în spațiul public pe seama existenței unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, proiectat chiar la centrul OncoGen din Timișoara, Virgil Păunescu a anunțat că și-a administrat substanța pe cale nazală. Cei de la OncoGen spun acum că vaccinul „a fost extrem de bine proiectat”, luându-se în calcul acest tip de administrare.

„Pe 27 mai am anunțat oficial, deși hotărârea fusese luată încă din ianuarie, că vaccinul va fi administrat pe cale intranazală. Acest lucru putea fi dedus și din faptul că Prof. Dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen și investigator principal al acestui proiect, anunțase că în aprilie și-a administrat vaccinul pe această cale. Motivele pentru care am optat pentru administrarea intranazală prin picături sau pulverizare sunt: protejarea porților de intrare a virusului, imunitate locală crescută, potențiale efecte secundare reduse, administrare ușoară și acceptanță mai mare din partea populației.”, au scris pe Facebook reprezentanții OncoGen.

Mai mult, și peste hotare se discută despre această variantă de administrare.

„Acum câteva săptămâni, atât Prof. Sarah Gilbert (Oxford), cât și Robin Shattock (Imperial College London) au declarat că iau foarte serios în considerare posibilitatea administrării vaccinului britanic pe cale intranazală. De ce? Pentru că o astfel de administrare ar proteja poarta de intrare a virusului în corp și ar duce la imunitate locală crescută. Iar la mijlocul lunii iunie, într-un un articol publicat de New York Times, Dr Katherine J. Wu (specialist în microbiologie și imunologie) a propus administrarea vaccinului tot pe cale intranazală, luând în considerare aceleași avantaje descrise de noi. Deci, ca să închidem această discuție: administrarea intranazală nu este o «soluție românească» și nu este excentrică. Este cea mai bună soluție pentru acest virus.”, mai spun cei de la OncoGen.

De asemenea, au anunțat că urmează un material „important” cu date legate de mutația suferită de virusul SARS-CoV-2. „Colectivul nostru a luat de la început în calcul toate posibilitățile, inclusiv instabilitatea genetică a virusului. Iar evenimentele din ultimele săptămâni confirmă acest lucru.”, au mai transmis reprezentații centrului.