Are domiciliul în Reșița, dar a fost plasat în carantină în Băile Herculane! În frig, fără mâncare și fără să îl consulte nimeni!

Este povestea unui tânăr reșițean în vârstă de 22 de ani, care simte pe pielea lui ce înseamnă măsurile drastice ale ordonanțelor militare din România. Timp de un an, Darius Panescu a lucrat în Anglia, ca infirmier într-un centru rezidențial de bătrâni de lângă Cambridge. El susține că în zonă nu-și făcuse apariția teribilul virus, însă autoritățile române au considerat că venea dintr-o zonă galbenă a Europei.

„Am intrat în România în data de 3 aprilie, pe la Nădlac II, venind din Anglia cu alți doi colegi de muncă, care sunt din București. În vamă ne-au separat, eu trebuia să ajung în Caraș-Severin, iar ei în București. Nu mi-au asigurat transportul, spunându-mi să mă descurc singur. Colegii mei m-au luat și m-au lăsat noaptea într-o parcare de lângă Timișoara, unde nu era nimic amenajat pentru a mă fi protejat într-un fel. Acolo am stat în frig, sub cerul liber și nemâncat și i-am rugat pe polițiștii ăia din Timiș, care mai ajungeau acolo, să mă lase și pe mine la ei în mașină să mă încălzesc, dar nu m-au primit, spunând că eu aș fi fost infectat. Spre dimineață am găsit o mașină care să mă ducă în Caraș-Severin, până într-o parcare, aflată la intrare în județ. Acolo erau jandarmi și polițiști și m-au repartizat la Băile Herculane, în carantină, deși eu de loc sunt din Reșița”, ne-a mărturisit tânărul reșițean.

Surprizele de care a avut parte în cele doar două zile de la venirea sa acasă nu aveau să se oprească aici. După cum ne povestea, polițiștii l-ar fi trimis la Herculane cu o mașină condusă de un șofer, venit și el de afară, fără să li se dea măști sau mănuși de protecție. Imediat ce a ajuns în stațiune, șoferul a intrat și el în carantină. La Băile Herculane a avut parte de surprize și mai mari, legate de cazare, într-o cameră neîncălzită, fără hrană și fără receptivitate din partea autorităților.

„Duminică-dimineața am ajuns în Herculane și, deși le spusesem celor de acolo că nu mâncasem nimic de două zile, mâncarea de prânz mi-a fost adusă după ora 4.30. În cameră au oprit căldura, azi-noapte am înghețat, credeți-mă, și acum mi-e frig. Ieri, la prânz, am primit o ciorbă de fasole sleită, o bucată de carne de pui, o ciulama de ciuperci rece. A, și o felie de chec în loc de pâine. Nici mâncarea nu e caldă în hotelul ăsta. Seara ne-au dat o bucată de carne fiartă, cu orez și trei fâșii de castraveți murați și, din nou, feliuța de chec. Azi-dimineață am primit două feliuțe de șuncă, cred că, după gust, erau din conservă, două bucăți de brânză topită, un ou și puțin gem. E bătaie de joc, parcă suntem infractori pe care, după ce i-au izolat, îi și înfometează”, ni s-a plâns Darius Panescu.

Tânărul ne-a mai spus că le-a rugat pe femeile care îi aduc mâncare să-i cumpere apă minerală, o pastă de ras și fructe din oraș, însă nimeni nu l-a luat în seamă. A încercat să ia legătura cu reprezentanții DSP din stațiune, dar degeaba. Peste tot, spune el, s-a izbit de indiferența celor puși să vegheze la împiedicarea răspândirii virusului. Nimeni nu a venit să-l întrebe de sănătate, să-i dea o aspirină sau să-i ia temperatura.

„De la intrare în țară și până am fost plasat în carantină la Băile Herculane, am cerut să fiu dus acasă, la Reșița, să mă autoizolez la domiciliu, dar nimeni nu m-a luat în seamă. Nu înțeleg de ce s-au comportat așa cu mine”, se întreabă Darius Panescu.