Arbori tăiați ilegal din pădurile din Timiș. Valoarea amenzilor aplicate de inspectorii silvici

Peste 600 mc de arbori din pădurile din județ au fost tăiați ilegal în 2020, anunță inspectorii silvici, într-un raport prezentat Prefecturii Timiș.

Potrivit raportului prezentat de Garda Forestieră, prin tăierile ilegale de arbori se estimează daune de peste 200.000 lei. Au fost făcute 14 denunțuri penale și s-au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei. Probleme au fost identificate și la transportul lemnului și exploatarea pădurilor. Pentru aceste fapte din urmă au fost date sancțiuni de peste 500.000 lei.

„Garda Forestieră Timișoara a prezentat faptul că în primele trei trimestre ale anului 2020 au fost efectuate un număr de 45 inspecții și controale de fond care au avut drept scop urmărirea respectării regimului silvic și identificarea arborilor tăiați ilegal. A fost identificat un volum total de 605 mc de arbori tăiați ilegal, cu un prejudiciu total de 232.439 lei. Au fost constatate un număr de 5 contravenții și aplicate amenzi în valoare de 34.000 lei, precum și un număr de 14 infracțiuni pentru care s-au întocmit denunțuri penale. De asemenea, au fost efectuate 58 de controale la circulația materialului lemnos, au fost încheiate 6 contravenții și aplicate amenzi în valoare totală de 26.000 lei. Au fost efectuate 58 de controale în exploatarea pădurilor, au fost încheiate 41 de procese-verbale de contravenții și aplicate amenzi în valoare de 491.00 lei”, transmite Prefectura Timiș.

leader board 728 x 90 px

Direcția Silvică apreciază, însă, raportat la suprafața forestieră a județului, tăierile ilegale sunt la un volum redus.

În cadrul Colegiului Prefectural, autoritățile au discutat și despre administrarea Pădurii Verzi de către Primăria Timișoara, în urma transferului de la Romsilva, pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat Timiș a solicitat amenajarea unui punct de prim-ajutor la Pădurea Verde, din cauza numărului mare de accidente raportate.