În luna ianuarie, mai multe asociații din Timișoara organizează campanii pentru a încuraja donarea de sânge, deoarece în prima lună a anului situația rezervelor poate fi problematică. După ce Academia Mămicilor a avut o inițiativă similară, și cei de la „Donez sânge, preluăm bonuri. Donăm bonuri, preluăm zâmbete” cheamă timișorenii la un gest umanitar.
Evenimentul este organizat marți, 28 ianuarie, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Timișoara, sub sloganul „Existăm și-n ianuarie”, deoarece adesea, după un decembrie când toți suntem mai buni cu cei mai puțin norocoși, uităm de altruism. Sângele donat este destinat pentru Secția de Neonatologie din cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” și Maternității Bega. „Copiii din centrele de plasament cel mai dezamăgiți sunt de luna IANUARIE, luna în care nimeni nu-i mai caută, după asalturile din luna DECEMBRIE. Haideți să le arătăm că se înșeală, că noi existăm ORICÂND, să le oferim puțin de speranță, ca niciodată să nu-și piardă speranța în semenii lor.”, spun organizatorii campaniei de donare de sânge.
Pe lângă nevoia de a implica timișorenii pentru ajutorarea semenilor și în ianuarie, după ce sărbătorile au trecut, mai este și un alt aspect referitor la luna ianuarie. De obicei, lumea nu vine la Centrul de Transfuzii cu mult entuziasm în prima lună din an, de aceea, orice fel de inițiativă de acest gen e bine-venită. Donatorii trebuie să aibă greutatea între 50 și 130 de kg, să nu fi suferit o operație în ultimele 6 luni sau să aibă tatuaje. De asemenea, e nevoie de o pauză de trei luni între recoltări, iar femeile trebuie să aibă minimum trei zile de la încheierea menstruației. De asemenea, înainte de a dona trebuie să mâncați micul dejun. Nu se poate dona sânge dacă urmați un tratament cu antibiotice.
În 21 ianuarie, Academia Mămicilor a organizat o campanie de recoltare pentru micuții de la secția de Hemato-Oncologie de la Spitalul de Copii. Campania din 28 ianuarie, pentru cei de la Neonatolgie, începe tot la ora 8.00, când și începe programul zilnic la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine. Cei de la „Donez sânge, preluăm bonuri. Donăm bonuri, preluăm zâmbete” organizează des astfel de evenimente, iar bonurile primite de donatori (așa cum se întâmplă în România) ajung tot la cei cu probleme financiare.