Situaţia atelierului de gestionare a câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Reşiţa este ţinută sub control de către administraţia locală. Chiar dacă s-au cheltuit mii de lei pentru o viaţă mai bună a maidanezilor, oficialii plănuiesc să extindă şi mai mult padocul de pe strada Lupacului.
Serviciul Public ,,Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, Serviciul de Iluminat Public şi Deszăpezire” nu se plânge de administrarea atelierului de gestionare a câinilor fără stăpân. Din contră, a reuşit să efectueze o serie de lucrări pentru ca animalele fără stăpân din oraş să trăiască în condiţii cât de cât adecvate. Din luna ianuarie, Consiliul Local a semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia ,,Wings of Care” din Elveţia, protecţia şi gestionarea maidanezilor fiind din start mai mare.
Pe parcursul anilor 2012-2013, padocul de pe strada Lupacului a suferit o serie de schimbări, efectuându-se lucrări peste lucrări. De exemplu, s-a realizat o platformă betonată de 90 mp; au fost confecţionate 40 de boxe din structură metalică; a fost executată o rigolă betonată (25 metri liniari); cabinetul veterinar a fost renovat şi amenajat; au fost refăcute şarpantele deteriorate (500mp); reţeaua de canalizare (70 metri liniari); drumul de access spre padoc cu asfalt frezat şi zgură. De asemenea, s-a investit în schimbarea instalaţiei electrice şi sanitare, amenajarea unei fose septice (9 mp), împrejmuirea padocului cu stâlpi metalici şi plasă (265 de metri liniari), precum şi în efectuarea tencuielilor şi zugrăvelilor la corpurile de clădire existente (30 mp).
30.000 de lei pentru administrarea padocului
„Toate lucrările efectuate se ridică la suma de 99.338 de lei şi sunt cuprinse în bugetul Consiliului Local. Costurile totale pe lună pentru administrarea padocului sunt de 29.333,81 de lei. În ceea ce priveşte întreţinerea lunară a unui câine, aceasta ajunge la 83,81 lei, respectiv 2,79 de lei pe zi”, a declarat Roxana Topală, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa.
Potrivit acesteia, costurile lunare cuprind: salariile celor şase angajaţi şi contribuţiile sociale, medicamente (tranchilizante), hrană uscată, tărâţe, utilităţi, transport capturare câini. La nivelul padocului sunt 350 de câini, până în prezent fiind sterilizaţi 50 dintre aceştia. Numărul mare de câini fără stăpân a determinat administraţia locală să pregăteascăpe viitor un plan de extindere a padocului de pe strada Lupacului, dar şi o eventuală repunere în funcţiune a adăpostului de la Minda, asta doar dacă situaţia o impune.