Aproximativ 1.800 de cărăşeni şi-au găsit un loc de muncă în prima parte a acestui an

Deși județul Caraș-Severin se confruntă cu o criză accentuată a locurilor de muncă, prin implicarea AJOFM, mai mult de jumătate din numărul solicitanților a reușit să se integreze pe piața muncii, clasamentul angajărilor scoțând în evidență preponderența persoanelor de sex masculin, din mediul urban.

Ca urmare a implementării Programului Judeţean de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Caraş-Severin, în primul semestru al anului 2020 au fost încadrate în muncă 1.746 persoane. Astfel, referitor la vârsta celor angajați până la data de 30 iunie 2020, situația arată după cum urmează:

– 537 persoane: peste 45 de ani;

– 914 persoane: între 35 și 45 de ani; între 25 și 35 de ani;

– 295 persoane: tineri sub 25 de ani (dintre care 276 tineri NEET).

Tot din informațiile transmise de AJOFM Caraș-Severin rezultă că cele mai multe persoane încadrate sunt de sex masculin (1.057), numărul femeilor fiind de 689. Situația este aproape similară atunci când vine vorba de rezidență, 1.050 de cărășeni provenind din mediul urban și doar 696 din mediul rural.

Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe persoane au studii liceale şi postliceale (691), gimnaziale (402), profesionale (348) şi universitare (174).

Din numărul total de persoane încadrate prin intermediul AJOFM Caraş-Severin în primul semestru al anului 2020, 1.165 (66,72%) fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. De reținut este faptul că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Caraş-Severin.

„Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată”, transmit reprezentanţii AJOFM Caraş-Severin.

În primul semestru al anului 2020, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 2.402 persoane.

Mai multe informaţii privind stadiul realizării „Programului de ocupare a forţei de muncă” al AJOFM Caraş-Severin sunt disponibile pe www.anofm.ro , la secțiunea dedicată judeţului Caraş-Severin /Programe, Strategii, Statistici.

Sursa foto principal: ceccarbusinessmagazine.ro.