Deşi sunt solicitate servicii medicale specifice medicului de familie în toate colţurile judeţului, multe localităţi cărăşene nu beneficiază de acestea din cauza numărului mic de locuitori. În comuna Gârnic, lucrurile încep să mişte odată cu noul an.
Chiar dacă nu au avut parte de niciun medic de familie timp de aproximativ nouă ani, localnicii comunei Gârnic nu mai au de ce să îşi facă griji sau să se deplaseze kilometri întregi până la un doctor. Autorităţile locale au pregătit încă de anul trecut un dispensar dotat şi utilat cu toate cele necesare practicării actului medical în bune condiţii. Au căutat însă un medic de familie care, ulterior, a fost găsit.
„Avem amenajat dispensarul, casa de locuit pentru medic şi două saloane de intervenţii pentru bolnavi, în caz de urgenţă. Toate lucrările au fost achitate din bugetul local. Din păcate, ultimul medic pe care l-am avut în urmă cu aproape 9 ani a stat doar 3 luni şi a plecat. În viitorul apropiat urmează să vină o doctoriţă de la Moldova Nouă, care a şi fost să vadă locaţia”, a precizat Nicolae Tismănariu, primarul comunei Gârnic.
Alte 6 comune, fără servicii medicale
Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, pe lista ,,neagră” se află şi localităţile Cărbunari, Ciuchici, Goruia, Vrani, Ciudanoviţa şi Brebu-Nou. Se pare că şi acestea duc lipsă de un număr de locuitori pentru a merita cheltuielile impuse în vederea deschiderii unui cabinet medical.
„Orice medic își face un calcul economic. La 1.000 de pacienți va închide cabinetul în cel mult trei luni de zile. Problema este că sunt puțini locuitori în comunele respective, la ora actuală nu se adună numărul de asigurați”, declara la sfârşitul anului trecut medicul-șef Laurențiu Mărțuică.
În prezent, CJAS Caraş-Severin se află în relaţie contractuală cu aproximativ 170 de medici de familie.