Aproape de nori. Clădirile simbol pentru Timișoara de unde se poate admira priveliștea impresionantă a orașului

Turnul de Apă din cartierul Iosefin este una dintre cele mai înalte structuri din Timișoara, însă nu singura. Numeroase alte clădiri oferă o panoramă spectaculoasă a orașului de pe Bega. Într-un top 10 al celor mai înalte imobile din oraș se află hotelurile Continental și Timișoara, noile clădiri rezidențiale de la Isho sau Iulius Town, dar și Catedrala Mitropolitană sau Biserica Millenium din Piața Traian. 

Cea mai impunătoare înaltă clădire din Timișoara este Catedrala Mitropolitană. Monumentul a fost pentru foarte mulți ani un reper pentru arhitecți, nicio construcție neputând fi mai înaltă ca aceasta, conform regulamentelor locale. Catedrala, înaltă de peste 90 de metri, a fost ridicată între anii 1936-1940 și este a doua biserică din România ca înălțime după Catedrala Mântuirii Neamului.

Înalt de aproape 50 de metri, Turnul de Apă din Iosefin care se dorește a fi reabilitat în curând va fi amenajat pentru ca timișorenii și turiștii să poată vedea de sus orașul, într-o panoramă care cuprinde atât Catedrala Mitropolitană, cât și Canalul Bega, spre exemplu. Proiectul prevede introducerea unui lift în interior care să îi transporte pe vizitatori la cele trei nivele ale construcției. La ultimul etaj va fi făcut un spațiu de belvedere de unde se poate vedea Timișoara 360 de grade.

În anii 70-80, hotelul Continental era considerat un adevărat „zgârie-nori”. Construit la începutul anilor 70, hotelul are 13 etaje cu 164 de camere. Este unul dintre cele mai căutate locuri de cazare din Timișoara.

Catedrala, hotelul Continental și Turnul de Apă se pot vedea de pe cea mai înaltă clădire de locuit din Timișoara.  Clădirea ISHO Riverside A este prima rezidenţială de 20 de etaje din orașul de pe Bega. De la locuinţele aflate la ultimul etaj se poate vedea panorama spectaculoasă a oraşului.

Cea mai înaltă clădire de birouri din România ar fi trebuit să fie United Business Center 0, integrată în ansamblul Iulius Town Timișoara. Ar fi trebuit să aibă 27 de etaje, 155 metri înălţime şi 77.000 metri pătraţi suprafaţă construită. UBC 0 s-a ridicat până la nivelul de structură 14-15, apoi proiectul a fost modificat. Pentru UBC 0 s-a decis o dezvoltare în două etape, iar prima etapă constituie finalizarea clădirii cu 15 etaje.

Biserica Millenium și cea Romano-Catolică din cartierul Elisabetin se numără și acestea printre cele mai înalte clădiri din oraș.

Construcția la cea mai mare biserică romano-catolică din Timișoara, biserica Millenium a început 1896. Abatele paroh Vudy Antal a vrut astfel să cinstească aniversarea a 1.000 de ani de la formarea statului maghiar. Consacrarea bisericii a avut loc la 13 octombrie 1901. Biserica are o înălțime a turnurilor (până la pervazul principal) de peste 43 de metri. Înălţimea turnului în întregime (de la sol până la vârful crucii) este de 65,7 m. Edificiul are o suprafață interioară de peste 1.100 mp, în care sunt aşezate 48 de bănci.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/