Date îngrijorătoare ale Inspectoratului Școlar Județean: 483 de preșcolari și elevi au fost identificați cu risc de absenteism și abandon școlar. Cei mai mulți sunt din mediul rural.
Absenteismul și abandonul școlar au devenit, în ultimii ani, un fenomen care nu mai poate fi ignorat. Specialiștii susțin că factorii sunt mulți: lipsa de implicare a familiei, ca urmare a faptului că părinții sunt plecați la muncă în străinătate, iar copiii rămân în grija bunicilor ori a rudelor; părinți cu nivel de studii scăzut, care nu acordă importanță educației, manifestând dezinteres față de școală; familii numeroase, cu mulți copii care întâmpină dificultăți materiale; familii dezorganizate, părinți divorțați sau care consumă frecvent alcool; influențe negative ale anturajului; folosirea copiilor la muncă pentru a asigura traiul zilnic, etc.
În Caraș-Severin, aproape 500 de elevi erau anul trecut în pragul abandonului școlar, susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, cei mai mulți dintre aceștia provenind din mediul rural. Pentru a reduce numărul lor, s-a apelat la sprijinul consilierilor școlari.
„483 de preșcolari și elevi au fost identificați cu risc de absenteism și abandon școlar în perioada 2021-2022. Aceștia au fost consiliați individual, inclusiv 91 de părinți, în cabinetele de asistență psihopedagogică, iar 26 de elevi și preșcolari, și 5 părinți, în sistem online. Cei mai mulți dintre elevi provin din mediul rural. Pentru prevenirea absenteismului și, implicit, a abandonului, consilierii școlari au acordat asistență psihopedagogică, oferind ajutor de specialitate, discutând cu părinții și elevii pentru a identifica cauzele și a căuta împreună soluții. La ora actuală, în Caraș-Severin, sunt 35.558 de elevi și preșcolari.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, purtătorul cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ion Chiosa.
Reprezentantul ISJ mai spune că, în următorii trei ani, în Caraș-Severin, vor intra sume importante de bani pentru derularea unor proiecte destinate combaterii abandonului școlar. „La finalul lunii septembrie, la sediul ISJ au fost semnate contracte cu 33 de unități de învățământ din județ, beneficiare de granturi finanțate în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – Runda I. Finanțarea se face din fonduri europene, iar 26 din cele 33 de unități școlare înscrise în program sunt din mediul rural. Valoarea totală a contractelor este de 19,3 milioane de lei.”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISJ.
Fiecare din cele 33 de școli înscrise în cadrul Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar și-a scris propriul proiect, cu grafice de activități și grupuri țintă de copii. De exemplu, unele unități de învățământ și-au propus să folosească banii accesați prin program pentru dotarea școlilor și a beneficiarilor cu echipamente IT ori pentru activități remediale și de sprijin. Altele au considerat mai potrivite activitățile educative extrașcolare, precum tabere, vizite de documentare, stagii de practică, ori oferirea unei mese calde la școală, venind astfel în sprijinul familiilor care întâmpină dificultăți materiale.
Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență și realizat în cadrului unui proiect-pilot privind dezvoltarea unui sistem integrat de prevenire, intervenție și compensare pentru creșterea participării școlare.