Aproape 30% dintre șoferii profesioniști suferă de apnee în somn. Evaluarea pneumologică, obligatorie

poza accident tiruri
untitled design set 970x90 px

Șoferii profesioniști care vor să dobândească sau să își reînnoiască permisul pentru a putea conduce camioane sau mijloace de transport în comun trebuie să parcurgă un consult făcut de un medic pneumolog, anunță reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Investigația medicală va stabili dacă este necesar sau nu un test de apnee în somn. Afecțiunea presupune existența unor pauze respiratorii frecvente, cu o durată de peste 10 secunde, în timpul somnului. De cele mai multe ori se manifestă și cu o scădere bruscă a oxigenului în sânge. Sindromul de apnee în somn poate fi, însă, și un rezultat al altor afecțiuni, precum hipertensiunea arterială, diabetul, diferite boli cronice de plămâni, AVC sau Parkinson. Pe listă se adaugă, însă, consumul de droguri, alcool, fumatul și chiar congestia nazală.

„Unul dintre motivele pentru care este necesară o asemenea investigație e numărul mare de accidente cauzate de oboseala șoferilor. Mai mult, este și urmarea armonizării legislației din România cu cea europeană, care e foarte strictă în acest domeniu. Aproape 30% dintre șoferii profesioniști suferă de apnee în somn. De aceea, cei care au permise pentru anumite categorii trebuie să fie consultați de medicul pneumolog. Ei vor completa un chestionar de screening. Rezultatul acestui chestionar coroborat cu cel al unor analize de sânge ne va arată dacă există vreo suspiciune de apnee în somn. Sunt, însă, și câteva criterii care pot duce direct la o indicație de consult pentru acest sindrom. Vorbim de vârstă, sex, și asta pentru că bărbații au o predispoziție mai mare, greutatea, obezitatea fiind o altă cauză posibilă, la fel ca și circumferința gâtului. Persoanele cu gât gros au, în general, cai respiratorii mai înguste.”, a explicat Ștefan Mihaicuță, medic primar pneumolog la „Victor Babeș”.

Apneea în somn poate fi moderată sau severă. Ea se manifestă, pe lângă acele episoade de oprire a respirației, și prin sforăit zgomotos, insomnii, somnolență, nervozitate, oboseală accentuată pe timpul zilei, dificultăți de concentrare și depresie.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Din păcate, puțini sunt cei care înțeleg ce consecințe poate avea această boală. Iar efectele sunt pe termen lung. Confirmarea bolii se face în urma unei polisomnografii, un test în care pacientul este conectat la un aparat care îi monitorizează activitatea cerebrală, inima și plămânii. Se urmăresc tiparele de respirație, mișcările brațelor și concentrația de oxigen în timpul somnului. Pentru aceasta este însă necesară internarea în spital. Există însă și varianta simplificată a acestei investigații, prin care testul se poate efectua la domiciliu cu ajutorul unui aparat portabil, care nu are însă aceeași sensibilitate și complexitate ca polisomnograful.”, a mai spus medicul Ștefan Mihaicuță.

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș funcționează încă din anul 2000 un Laborator de Somnologie în cadrul căruia pot fi făcute investigațiile necesare depistării sindromului de apnee în somn. De asemenea, pot fi efectuate consulturi de specialitate în cadrul Ambulatoriului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/