Aproape 200 de milioane de euro pentru orașe verzi și transport modern

mijloace verzi

Municipiile și orașele din vestul țării au la dispoziție sume importante pentru infrastructura verde și mobilitate urbană sustenabilă.

40 de milioane de euro sunt alocați prin Programul Regional Vest la capitolul infrastructură verde pentru crearea de noi parcuri, grădini și alte zone verzi de recreere, iar alte 157 de milioane de euro, pentru achiziția de mijloace de transport în comun (tramvaie, troleibuze, autobuze și microbuze de tipul ,,zero emisii”) pentru un transport urban curat, inclusiv stații de încărcare și alimentare. Aceste sume sunt puse la dispoziția primăriilor, municipiilor de reședință de județ – Timișoara, Arad, Reșița și Deva, dar și pentru celelalte primării de municipii și orașe din Regiunea Vest.  De asemenea, pentru aceste finanțări vor putea aplica în parteneriat primăriile de municipii și orașe împreună cu consiliile județene și anumite primării de comune, transmit reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Prin Programul Regional Vest se mai finanțează: investițiile în liniile de tramvai și troleibuz, infrastructură pentru transportul nemotorizat, sisteme de bike-sharing, achiziția de biciclete sau alte mijloace de transport nemotorizate/ ecologice; sisteme inteligente de transport, e-ticketing, managementul traficului/flotei, soluții de organizare a traficului, stații de transport public, parcări tip ,,park&ride” etc.