Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș a organizat vineri, la Casa Tineretului, Bursa Locurilor de Muncă, eveniment la care au fost prezente 50 de firme. În total, acestea au pus la dispoziție aproape 1.200 de locuri de muncă, iar majoritatea nu necesită studii superioare. Asta în contextul în care în primăvara aceasta se închide fabrica Nestle din Timișoara, dar și fabrica Rieker din Lugoj.
În total, au fost disponibile 1.174 de locuri de muncă, dintre care 57 pentru cei cu studii superioare și 1.117 pentru studii medii. „De azi dimineață foarte multă lume s-a perindat. Avem un public diversificat. Prima dată sunt persoanele din baza noastră de date, care au și obligația să participe la o măsură care să le sporească șansa de angajabilitate. Avem persoane care doresc să își schimbe locul de muncă, tineri aflați în anii terminali, tineri care peste câteva luni termină clasa a XII-a și unii dintre ei vor sta față în față cu piața muncii. Vom avea legături cu ei, mai ales că urmează și Școala altfel, să le povestim puțin despre avantajele de care beneficiază dacă se trec în baza noastră de date”, a precizat directorul executiv al AJOFM, Simona Poting.
Inginerii rămân la mare căutare
În principal, printre cele mai căutate meserii se regăsește cea de inginer IT, dar se caută și ingineri mecanici sau electrici. La mare căutare sunt și consultanții de asigurări, supervizorii de site-uri, managerii de proiecte, experții contabili, dar și inginerii proiectanți. În ceea ce privește meseriile care necesită studii medii, se caută montatori subansamble, operatori mașini, operatori de prelucrare mase plastice, operatori de producție, șoferi de camion, personal pentru telecomunicațiile radio, lucrători comerciali, casieri, vânzători, manipulanți de mărfuri, confecționeri de îmbrăcăminte, dar și muncitori necalificați. Armata și Jandarmeria sunt prezente și ele la Bursa Locurilor de Muncă.
Angajații de la Nestle și Rieker, mare parte deja cu soluții după închiderea fabricilor
Reprezentanții AJOFM spun că, după închiderea fabricii Nestle din Timișoara și a fabricii Rieker de la Lugoj, șomajul nu va crește în Timiș. „La inițiativa lor, în parteneriat cu Nestle a avut loc luna trecută o bursă a locurilor de muncă unde au fost prezente 51 de firme dornice să preia personalul disponibilizat. O parte din personal încă nu s-a hotărât, am înțeles că 100 de persoane vor fi prezente la bursă. Începem serviciile de preconcediere, deoarece contractul de muncă se încheie cu data de 1 mai. Vom avea contact cu angajații, cu cei care nu își vor găsi un loc de muncă. Probabil vor intra și în șomaj, dar numărul lor va fi destul de mic”, a mai declarat Simona Poting, care a precizat că și pentru angajații de la Rieker situația este asemănătoare.
În Timiș, conform statisticilor după luna martie, rața șomajului este de 0,74%.