Președintele USR Caraș-Severin, Andrei Plujar, atrage atenția că, în timp ce ministrul Petre Daea făcea baie de mulțime la Târgul de Primăvară de la Răcășdia, aproape 1.000 de fermieri cărășeni erau în culmea disperării.
Sute de antreprenori din Caraș-Severin s-au trezit cu activitatea blocată, fără să fie notificați în prealabil. Din cauza radierii, fondurile APIA sunt blocate, contractele de închiriere de pășuni stau sub semnul întrebării, la fel și SCZ-urile (sprijinul european pentru rase cu pedigree) care au fost sistate. 800 de agricultori care ar putea derula proiecte de accesare de fonduri europene sunt în imposibilitatea de a mai primi ajutorul de dezvoltare. Acest blocaj a fost cauzat de lipsa de comunicare dintre autoritățile statului și antreprenori, spun reprezentanții USR. Legea 182/2016 care vine să completeze OUG 44/2008 precizează că: PFA-ul poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN și întreprinderea individuală (I.I.) poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.
„Oamenii sunt blocați și se află într-o situație limită! Ei și-au depus la APIA tot ce au: terenuri, animale, plantații. Din păcate, nu pot să primească subvenția în condiția în care PFA-urile sau II-urile le-au fost radiate, nu le mai pot reînființa și dacă își constituie altele noi, nu pot să primească ajutoarele din urmă. De asemenea, unii au și contracte de închiriere pe pășune cu primăriile, contracte care s-au atribuit prin licitație, ca să nu mai vorbim despre programele de accesare de fonduri europene”, spune președintele USR Caraș-Severin.
Andrei Plujar mai adaugă că această situație este una disperată și trebuie remediată în cel mai scurt timp posibil. Soluția stă în mâna Executivului care, dacă ar emite o ordonanță guvernamentală, ar putea rezolva problema în care au fost aruncați antreprenorii.