Apreciat la nivel național, mazilit în Caraș-Severin? „Este o dovadă în plus a incompetenței de a conduce un județ”

flavius bozu

În urmă cu doar câteva zile, a fost ales în conducerea celui mai mare for al muzeelor din România, din care fac parte doar nume importante din domeniu. În Caraș-Severin însă, managerul Muzeului Banatului Montan din Reșița trebuie să facă un pas în spate. Comisia de evaluare a Consiliului Județean i-a dat o notă halucinantă!

La începutul acestei luni, managerul Muzeului Banatului Montan din Reșița, istoricul Flavius Bozu, a fost ales prin vot în unanimitate de către membrii Rețelei Naționale a Muzeelor din România în conducerea forului. Practic se află printre cei mai apreciați manageri de muzee din țară. Nu și în Caraș-Severin, unde comisia de evaluare a Consiliului Județean i-a acordat nota 6,77 pentru activitatea de anul trecut. „Rezultatul este neconform total”, spune Flavius Bozu, așa că a contestat deja rezultatul. Acesta susține că și-a îndeplinit cu brio țintele din planul de management.

„Eu rămân cu un gust amar. Este o dovadă în plus a incompetenței de a conduce un județ și avem pretenția să evaluăm oameni care își fac treaba, asumată prin contracte de management, prin acte adiționale. În Consiliul Județean dispozițiile se dau… nu vreau să spun «după ureche», dar într-un mod care denotă încă o dată incompetența și slaba gestionare a unui întreg județ. Eu am avut niște indicatori de performanță, un anumit număr de expoziții, un anumit număr de evenimente, mi-am făcut sarcinile peste 300%.”, spune managerul.

Din comisia de evaluare din data de 18 aprilie au făcut parte Viorel Bașag – consilier județean, membru și în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița, și arheologii Zeno-Karl Pinter și Florin Drașovean. Practic, niciun manager de muzeu, așa cum ar fi normal și cum se întâmplă în majoritatea județelor.

„Nu au fost manageri de muzee în comisie, adică oameni care să înțeleagă cu ce se mănâncă actul de a manageria un muzeu. Am încercat să explic asta în Consiliul Județean, legea spune «specialiști în domeniu», dar este un termen foarte vag, fiecare interpretează după bunul plac și după dorința fiecăruia de a numi oameni care să facă anumite acte.”, mai spune Bozu.

Deși în cazul Spitalului Județean de Urgență liberalul Viorel Bașag a fost cel care a făcut cărțile după placul lui Romeo Dunca, votând pentru demiterea Alinei Stancovici, de această dată… surpriză! „Fără niciun fel de discuție, domnul Bașag a fost mai mult decât fair play, nu a încercat să mă încurce. Am rămas plăcut surprins pentru că a avut o atitudine obiectivă față de actul de management. Ceilalți doi nu au avut întrebări de genul acesta, s-au axat pe două aspecte mari și late. Unul dintre ele – o fostă angajată care m-a denigrat în alte instituții muzeale din țară care au adus daune de imagine și care s-au văzut în această evaluare. Mă consider profund neîndreptățit. Întrebările nu au vizat planul minimal, nici actul de management. Au fost și alte aspecte legate de părerea unora despre cum ar trebui eu să administrez muzeul.”

Un motiv pentru care Flavius Bozu ar trebui să plece ar putea fi legat și de faptul că acesta a făcut parte din PSD, iar după cum bine știm, orgoliile politice sunt mari. „De doi ani de zile eu nu am avut activitate politică de niciun fel, m-am retras în afara politicii. Eu singura politică pe care am făcut-o a fost politica muzeului și politica actului cultural.”, susține managerul.

Așadar, într-un an 2021 pandemic, Muzeul Banatului Montan a organizat, printre altele, 18 cercetări arheologice, 16 expoziții și peste 20 de acțiuni în școli. Tot în 2021 s-a bifat și singurul eveniment al instituției la care a participat Romeo Dunca: vernisajul expoziției lui Dumitru Gorzo.

Flavius Bozu spune că va afla rezultatul contestație în 28 aprilie. Iar dacă cei din Consiliul Județean Caraș-Severin nu vor reveni asupra deciziei, managerul este dispus să meargă până în pânzele albe ale justiției.

Imediat ce rezultatul evaluării a fost publicat, s-a zvonit că locul lui Flavius Bozu este pregătit deja pentru un liberal. A fost pomenit, printre altele, numele lui Dorinel Hotnogu, o prezență obișnuită la evenimentele culturale din județ, fiind, de altfel, consilierul pe probleme de cultură al primarului Ioan Popa. Zvonul a fost dezmințit chiar de presupusul viitor manager, care ne-a spus răspicat: „Nimic mai fals!”. Nu doar că nu își dorește o asemenea funcție, dar nici nu are pregătirea necesară postului, după cum chiar Dorinel Hotnogu declară.

Cine este așadar omul pentru care se lustruiește scaunul de șef al muzeului din subordinea Consiliului Județean? Om trăi și om vedea cine (și pentru cine) i-a purtat sâmbetele managerului apreciat la nivel național și totuși prea slab pentru Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/