Mare parte a Banatului este protejată de inundații, datorită investițiilor derulate de Apele Române în 2024 și programate pentru 2025, în valoare de 180 de milioane de lei.
Unul dintre cele mai importante proiecte care a avansat în 2024 este „Consolidare și reprofilare râu Timiș pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia”. În valoare de 29 de milioane de lei, lucrările au trecut de 50% și au ca scop „înlăturarea efectelor distructive ale apelor mari din bazinul hidrografic al râului Timiș și micșorarea frecvenței acestora în localitățile limitrofe prin lucrări de consolidare și reprofilare a râului Timiș”.
În Caraș-Severin a fost finalizată reabilitarea barajului Oravița Mică, ce ajunsese la un grad de colmatare de 92%.
„Prin aceste lucrări sunt asigurate toate condițiile de apărare împotriva inundațiilor a comunității locale, lacul de acumulare Oravița Mică împreună cu lacul de la Oravița Mare având capacitatea să atenueze viiturile de pe pârâul Oravița”, spun reprezentanții Apelor Române Banat. În acest obiectiv s-au investit 9 milioane de lei.
Apele Române Banat și-au propus deja obiectivele pentru anul 2025. Pentru proiectul „Regularizare pârâu Nădrag și afluenți pe sectorul amonte în loc. Nădrag – confluență cu râul Timiș” se pregătește demararea procedurii de atribuire a contractului de execuție. Valoarea investiției este de 59 milioane lei.
Se va contracta, anul viitor, proiectarea pentru o amenajare complexă pe Râuul Bârzava și afluenți pe sectorul Bocșa – Gătaia, în județul Caraș-Severin și județul Timiș. În Caraș-Severin se vor realiza lucrări de apărare împotriva inundațiilor a localității Teregova, în valoare de 40 de milioane de lei, și de optimizare a funcționării de îndiguire și regularizare a pârâului Pogăniș pe sector Dezești – Remetea Poăanici – Duleu, în valoare de 20 de milioane de lei.
În Reșița, în cartierul Câlnic, se vor investi 11,5 milioane de lei în asigurarea protecției lucrărilor. Alte 14 milioane de lei vor fi folosite pentru reabilitarea culeei de pe malul drept și a podului pietonal de la Nodul Hidrotehnic Sânmartinul Maghiar, din comuna Uivar, județul Timiș.