Mulțumită investițiilor Aquatim în vederea modernizării rețelelor de apă și canalizare, realizate cu fonduri europene, timișorenii au presiune mai mare la robinete.
Aquatim informează că, în anul 2024, a realizat o serie de investiții cu scopul modernizării rețelelor de apă și canalizare. Așadar, în acest an, s-a finalizat cea mai mare parte a lucrărilor din cadrul contractelor de lucrări pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din Timișoara. Astfel, s-au semnat recepțiile pentru loturile 1 și 3 din cadrul CL12 „Execuție rețele de apă si canalizare Timișoara Nord”, și pentru loturile 2 și 3 din cadrul CL 13 „Execuție rețele de apă si canalizare Timișoara Sud”.
Pentru a nu afecta locuitorii mai mult decât este necesar, lucrările pe marile bulevarde (Cetății, Gh. Lazar, Circumvalațiunii, Calea Torontalului, Calea Aradului, Take Ionescu) s-au desfășurat noaptea.
„Avantajele acestor investiții sunt de lungă durată. Cea mai importantă îmbunătățire pe care o constată clienții este presiunea la robinete. Atunci când conductele vechi și colmatate de oțel, cu vechime de peste 40 de ani, au fost înlocuite de conducte noi, cu diametru mai mare, din fontă ductilă și polietilenă, s-a îmbunătățit nu numai calitatea apei, ci și presiunea și debitul. În ceea ce privește conductele de canalizare, cele degradate, de beton, au fost înlocuite cu conducte noi, din materiale moderne. O parte din înlocuiri s-au realizat prin cămășuire, o tehnică „no-dig”, adică fără excavare, care constă în introducerea unui material în conducta veche, care formează o conductă nouă în interiorul conductei deteriorate, fără a fi nevoie de săpături. Astfel de intervenții s-au făcut pe străzi din zona Lunei, Soarelui, Girocului”, a afirmat Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim.
În cifre, în momentul de față, lucrările la rețelele de apă și canalizare din Timișoara arată în felul următor:
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020” (Etapa I + Etapa a II-a), a cărui finanțare se continuă acum din Fondul European pentru Dezvoltarea Regională, prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2024 are o valoare totală de 239,5 milioane de euro, din care, 180,4 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 40,4 milioane euro sunt fonduri de la bugetul de stat, 4,3 milioane euro reprezintă fonduri de la bugetul local și 14,4 milioane euro însumează cofinanțarea Aquatim. Obiectivul proiectului vizează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată în Timișoara și în 81 localități din județul Timiș.