Este nevoie de implicare și solidaritate pentru salvarea de la prăbușire a monumentului de clasă A. Inițiatorii proiectului „Herculane Project” fac apel la societatea civilă.
Monument istoric de interes național, Băile Neptun, inclus pe lista celor șapte cele mai periclitate situri din Europa în 2022, are nevoie de noi intervenții pentru punerea sa în siguranță. Din acest motiv, Asociația Locus solicită din nou sprijinul societății civile, tuturor acelora care consideră că Băile Neptun merită și trebuie să fie salvate.
„Am strâns 30.000 euro până acum pentru noua etapă de intervenții de punere în siguranță și consolidare, însă nu este suficient. Nu putem accesa fonduri publice sau europene întrucât imobilul se află în litigiu. În cei aproape șapte ani de proiect am solicitat de nenumărate ori sprijinul statului român, atât noi, cât și administrația locală. Situl este blocat juridic și într-o stare avansată de degradare. Am făcut cerere de includere a întregului ansamblu arhitectural pe lista indicativă UNESCO. Am adus la băi experți, ingineri, arhitecți, restauratori și dulgheri pentru a vedea ce putem face și cum putem să intervenim cât mai mult în limita bugetului disponibil”, spun reprezentanții Asociației Locus, inițiatorii proiectul „Herculane Project”.
Membrii asociației mai precizează că, în ultimele luni, au bătut din nou la ușa Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice pentru a solicita sprijinul Ministerului Culturii în acest nou demers, având în vedere că banii strânși până în prezent sunt insuficienți, dar și pentru a cere deblocarea situație juridice a imobilului.
„În ciuda acestor situații, cerem din nou sprijinul celor care cred în potențialul stațiunii Băile Herculane și în faptul că Băile Neptun merită și trebuie să fie salvate”, au concluzionat reprezentanții Asociației Locus.
Persoanele care doresc să se alăture noii campanii de strângere de fonduri pentru Băile Neptun o pot face în mai multe moduri: