Apel la idei – proiect unic în România, la muzeul din Reșița

expozitie muzeu resita 2

Începând de astăzi, Muzeul Banatului Montan din Reșița găzduiește o expoziție inedită, realizată cu sprijinul comunității locale.

La Muzeul Banatului Montan a avut loc joi deschiderea oficială a unei expoziții neobișnuite, gândită și planificată de zece reprezentanți din comunitatea locală reșițeană, conform criteriilor recomandate de muzeologia contemporană.

Această expoziție este rezultatul unui proiect special, a unui proiect inedit, a unui proiect unic în România, acela de colaborare între o instituție muzeală și comunitatea în care-și desfășoară activitatea. Proiectul este finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național și cei care au participat la eveniment, la mai multe evenimente de-a lungul a unei jumătăți de an, sunt astăzi prezenți. Au expus, au învățat cum să expună, ce tip de texte să pună într-o expoziție, iar ceea ce a rezultat este acest minunat proiect expozițional special. Expoziția acesta este în colaborare cu Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din București”, a declarat Livia Magina, managerul Muzeului Banatului Montan din Reșița, care este și managerul proiectului Apel la idei.

expozitie muzeu resita

Potrivit managerului muzeului reșițean, grupul de 10 persoane colecționari, asistenți medicali, editori video, fotografi, jurnaliști, studenți, cameramani, pensionari – a fost format inițial de către specialiști în studii muzeale, curatoriat și comunicare, pentru a înțelege procesele creative din spatele unei expoziții, metodele de relaționare a obiectelor dintr-o colecție, raportarea poveștii la tipurile de învățare ale publicului, modul cum se scriu textele de expoziție, cum comunici ideea proiectului expozițional în comunitate și rolul designului în prezentarea obiectului.

Din echipa proiectului expozițional au făcut parte: Andrei Bălbărău, Ada Cruceanu, Cătălin Pascu, Petre Dalea, Walter Fleck, Iulia Laeș, Bujorel Purice, Ioan Cordoș, Cristian Goian, Sebastian Călina.

Pe parcursul derulării proiectului, cei zece membri din cadrul comunității reșițene au avut ocazia să investigheze și să documenteze depozitele Muzeului Banatului Montan din Reșița, să aleagă zece piese dorite pentru expoziție și să le relaționeze cu obiecte personale aduse de acasă și cu alte zece piese din colecția Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, sub forma unor povești care să vorbească despre inovația tehnologică.

Printre piesele expuse se regăsesc: o mașină de scris Privileg, o mașină de calcul din perioada anilor 1920 – 1960, un magnetofon, o cameră video Panasonic, o centrifugă, un fier de călcat cu cărbuni, un teodolit, o busolă tip militar, o timonă, un separator centrifugă, o sobă etc.

Expoziția rămâne deschisă publicului până la finalul acestui an.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/