Apartamente de 800.000 de euro scoase la vânzare într-un palat din Caransebeș!

Prima clădire de patrimoniu din municipiul Caransebeș cu proprietar privat își demonstrează trăinicia și oferă un imbold celorlalți proprietari, printr-un exemplu de afacere de succes.

Omul de afaceri Traian Pleșa, după de a investit în repararea, reabilitarea și modernizarea clădirii din zona centrală, păstrând imaginea parcă neatinsă de ani a Palatului Korongy, acum scoate la vânzare apartamentele de la etajele clădirii, care însumează aproape 800.000 de euro.

Cumpărătorii pot astfel să aibă un motiv de mândrie, pe lângă zona ultracentrală, că vor putea locui într-un palat realizat de către o familie de unguri, a cărui construcție a durat 35 de ani, până în 1912.

Omul de afaceri a solicitat, conform legii, avizul Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, fiind un imobil de patrimoniu, iar conducerea instituției a întrebat Consiliul Județean Caraș-Severin dacă-și exercită dreptul de preemțiune asupra clădirii.

Palatul Korongy este compus din teren în suprafață de 1151 m.p. și clădire în suprafață de 5115 m.p., în regim de înălțime S+P+E1+E2+M (subsol + parter + etaj1 + etaj 2 + mansardă). La parter sunt spații închiriate către diferite firme, la etajul 1 sunt scoase la vânzare apartamentele 14, 15 și 16, iar la etajul 2 și mansardă – apartamentele de la 20 până la 29, de la 250 până la 550 de euro pe metru pătrat construit. Valoarea suprafeței totale scoase la vânzare este de 796.110 euro.

Palatul Korongy a fost pe rând spital militar în Primul și al Doilea Război Mondial, apoi sediul Cazinei Române, o societate de lectură a românilor caransebeșeni cu o bibliotecă foarte bogată, a fost comandament sovietic între anii 1944- 946, iar mai apoi, atribuit ca spital orășenesc, până la definitivarea unității medicale actuale în anii ’70.