La Moldova Nouă nu vor dispărea prea curând stivele de lemne din gospodării, chiar și ale proprietarilor care locuiesc în centrul orașului. Nu toate blocurile vizate de primar vor putea fi reabilitate din fonduri europene.
Explicația primarului Adrian Torma a venit în emisiunea transmisă live pe Facebook din redacţia Express de Banat, la întrebarea jurnalistului Dan Popoviciu, dacă persistă acea imagine de țară cu lemnele la bloc, chiar în Centrul Civic al orașului.
„Din păcate, nu putem convinge oamenii care între timp au devenit proprietari de apartamente, și nu mai sunt doar locatari, ca să putem să le oferim centrale de bloc sau alte facilități. Însă am avut în plan să reabilităm câteva blocuri în baza programului SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunării). Mă refer la blocul 33 de lângă piață, blocul turn, pentru că este unul emblematic și blocurile 11, 12 și 13, care de fapt sunt câte 3 scări. Din păcate, pe expertizele pe care le-au făcut cei care se ocupă de finanțare, s-a constatat că blocul 33 nu se încadrează, și nici blocul turn, din cauza faptului că nu există asociație de proprietari, dar și din cauză că foarte mulți proprietari sunt plecați din țară și nu putem să-i identificăm pentru că nu și-au plătit taxele și impozitele. Constatăm că nu suntem eligibili și pierdem finanțarea, deși Primăria va plăti pentru tot pachetul de blocuri pentru documentație”, a explicat primarul Adrian Torma.
Edilul orașului a mai adăugat că pentru blocul 34 a găsit o soluție pe fonduri europene, pentru că, în proporție de peste 70%, imobilul se află în proprietatea Primăriei.
„Primăria deține din 60 de apartamente un număr de 44, iar restul sunt proprietari, pentru că au cumpărat de la primărie. Deci, pentru starea în care se află blocul, este de vină Primăria. Și atunci mă întreb oare de ce fosta administrație nu a luat nicio măsură de reabilitare?! Noi am luat-o etapă cu etapă… Am fost la Agenția Națională a Locuinței, pentru că e un bloc ANL, cei de acolo au spus că trebuie expertiză tehnică să se vadă dacă rezistă la seisme. S-a făcut expertiza și, din păcate, s-a constatat că în caz de cutremur nu rezistă și degeaba îl reabilitează, că nu rezistă fundația. Ce am putea face? Am primi finanțare dacă am construi un parc acolo și să dărâmăm blocul, dar consilierii PSD și cei din partea Partidului Verde nu au dorit să aprobe, să se implice. Deci, în concluzie, expertiza spune să-l demolăm, eu mi-am dorit să-l reabilităm, pentru că avem cereri pentru locuințe sociale”, a detaliat Adrian Torma.
Sursă foto: Arhivă