Forul de la județ a încheiat astăzi derularea unui proiect de-a dreptul futurist pentru județul Caraș-Severin. Aparatura pe care a achiziționat-o este de ordinul milioanelor de euro și e cea mai performantă care există pe piață la ora actuală.
În cadrul proiectului, pe mai multe râuri din județ care traversează 13 localități s-au montat stații cu senzori de măsurare a nivelului apei, temperaturii și umidității. Fiecare stație în parte are nu mai puțin de 7 senzori diferiți, care transmit în timp real informațiile legate de un potențial pericol care vizează fenomenele meteorologice extreme. Oficialii forului județean explică faptul că anumite previziuni se pot face chiar și în funcție de nori. Una peste alta, Consiliul Județean are în momentul de față o aparatură mai bine pusă la punct decât Apele Române sau ISU „Semenic”, iar la informația transmisă poate avea acces oricine dorește acest lucru, accesând acest link. Deși datele par criptate, în cazul în care doriți să vă abonați, informațiile primite prin mail sunt descifrate și pot fi înțelese de toată lumea.
„Am finalizat unul din cele 5 proiecte de cooperare transfrontalieră pe care le-am derulat în ultima sesiune de finanțare. Este vorba despre Proiectul de creștere a capacității autorităților publice pentru a răspunde în situații de urgență. L-am derulat în parteneriat cu Ministerul de Interne al Serbiei, departamentul de situații de urgență. Reușim să finalizăm dotarea cu zece stații de măsurare a nivelelor de apă, temperatură, umiditate. Sunt în medie 7 senzori pe fiecare stație pe care o monitorizăm, ele sunt diferite, au funcții diferite. Această aparatură de măsurare transmite informațiile spre unitatea center care le stochează, prelucrează și analizează, emițând alerte spre autoritățile publice din zonele care pot fi afectate de fenomene meteorologice extreme care ar putea să aibă loc”, a declarat Victor Naidan, director în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin.
CITEȘTE ȘI: Reacții mai prompte în caz de urgențe și o relație mai strânsă cu sârbii!
Acesta a explicat că finalizarea proiectului se face cu atingerea tuturor obiectivelor propuse și cu supoziția că proiectul este de folos autorităților publice și populației, creând un sistem de alertă timpurie. „Alertele noastre, poate mai puțin precise, dar mai rapide decât cele pe care le transmit Apele Române și Sistemul de situații de urgență, dar nu se suprapun, sunt complementare acestui sistem. În continuare, responsabilitățile pentru astfel de situații rămân în sarcina autorităților locale și a structurilor constituite la nivel teritorial”, a precizat Naidan.
EROARE: link-ul afișat în articol care ar trebui să direcționeze către pagina unde putem vedea informațiile privind monitorizarea râurilor este legat de o pagină inexistentă:
https://expressdebanat.ro/aparatura-de-ultima-generatie-pe-rauri-cum-poti-afla-starea-de-alerta-mai-repede-ca-la-tv/Aparatur%C4%83%20de%20ultim%C4%83%20genera%C8%9Bie%20pe%20r%C3%A2uri.%20Cum%20po%C8%9Bi%20afla%20starea%20de%20alert%C4%83%20mai%20repede%20ca%20la%20TV?