VIDEO Aparat non-invaziv pentru pacienții COVID-19 aflați la limita unei stări critice! „Evităm ventilarea sau chiar intubarea”

Medicii din cadrul secției de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara au adaptat o tehnică, folosită până acum în cazul bolnavilor de BPOC (Bronhopneumopatie cronică obstructivă) sau de alte boli pulmonare, inclusiv astm bronșic sau boli cardiace, pentru a preveni insuficiența respiratorie în cazul bolnavilor de COVID-19.

Secretul constă în montarea unui aparat de ventilație non-invazivă în cazul bolnavilor cu dificultăți de respirație. Cu ajutorul acestui dispozitiv, efortul respirator scade, iar pacientul respiră mult mai ușor. Ventilația non-invazivă ajută astfel bolnavul să primească mai mult aer în plămâni, în timpul inspirului, de la un ventilator conectat printr-un tub, la o mască ce acoperă etanș nasul și gura.

leader board 728 x 90 px

„Beneficiul pe care-l aduce dispozitivul este foarte mare și asta pentru că pacienții, aflați la limita terapiei intensive, reușesc după câteva zile să respire mult mai bine și astfel putem evita mutarea lor în Secția de Terapie Intensivă, evităm ventilarea mecanică sau chiar intubarea lor.”, a explicat Ciprian Gîndac, medic primar ATI, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Aparatul non-invaziv pentru respirație este un element intermediar între masca simplă de oxigen și ventilația mecanică. La Spitalul „Victor Babeș” sunt 20 de astfel de dispozitive care în prezent sunt utilizate, în cea mai mare parte, de pacienții COVID-19 cu forme ușoare sau moderate, care au dificultăți de respirație.

„Practic, prin folosirea acestui aparat, încercăm să descongestionăm Secția de Terapie Intensivă. Sunt pacienți aflați la limita criticului, dacă putem spune așa. După câteva zile de folosire a acestui dispozitiv, pacienții pot să revină la masca de oxigen și să rămână în salon, fară a fi nevoie de transferul lor la ATI care presupune, de cele mai multe ori, folosirea ventilației mecanice.”, a mai explicat medicul Ciprian Gîndac.

Astăzi în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” sunt internați 12 pacienți. În zonele roșii COVID-19 ale spitalului, aparatul este folosit pentru cinci pacienți.