Curtea de Apel Timișoara ar putea dispune reluarea de îndată a distribuției apei cu efect miraculos de pe malul Cernei în toate bazele de tratament din Herculane!
Ajunsă în situația ridicolă și scandaloasă de a avea interzis accesul la izvoarele termale, cea mai importantă stațiune balneară a Europei ar putea scăpa de faliment. Dan Pușcaș, administratorul judiciar al SC Hercules, societate care până la data de 5 februarie a.c. a deținut licența de exploatare acordată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), cere astăzi în instanță suspendarea dispozițiilor care au obligat la vărsarea apei termale în Cerna și la oprirea furnizării ei către hoteluri și pensiuni. În cazul în care nu va avea astăzi câștig de cauză, cu efect imediat, Pușcaș se teme că pe Băile Herculane se poate pune lacătul pentru mulți ani de acum încolo.
„Doamna președinte ANRM spunea că izvorul este pus în pericol. Păi acum izvorul nu este protejat cu nimic, iar licența poate fi scoasă din nou la licitație abia în iunie. Mă îndoiesc că, atâta timp cât vor fi aceste litigii pe resurse, va fi scoasă la licitație. Aceste litigii pot dura ani și de aceea dorim neapărat suspendarea măsurilor care decurg din acea adresă ANRM și astfel să putem continua activitatea. Asta e ceea ce ne dorim în primul rând, pentru a ajuta toți antreprenorii din Herculane. Sunt peste 3.000 de locuri de cazare care nu mai au acum apă. Sunt oameni care au credite, sunt oameni care au ipoteci, este un dezastru ceea ce s-a întâmplat. Apa termală curge de o lună în Cerna!”, a explicat Dan Pușcaș, în exclusivitate pentru Express de Banat.
Administratorul judiciar al SC Hercules admite că nu a fost totul perfect în activitatea de exploatare și distribuire a apei termale către operatorii de turism, dar nici nu putea fi altfel atâta timp cât societatea a fost devalizată mai bine de 2 decenii. Probleme deosebite n-au fost însă. Drept dovadă, SC Hercules n-a avut niciodată activitatea suspendată. „Neprelungirea licenței se întâmplă doar când există anumite probleme. Acum urmau niște investiții mai mari, inclusiv înlocuirea acelui cap de sondă despre care vorbea ANRM. Oamenii și-au achiziționat bilete de tratament prin Ministerul Muncii, dar la Herculane nu mai e apă. Ministerul Muncii pentru asta plătește, pentru tratamente medicale, nu pentru plimbare. Cei de la ANRM au spus că mai există 4 licențe în acest perimetru al Băilor Herculane. Nu există însă nicio analiză pe aceste ape, dacă au aceleași capacități curative pe care le au cele din izvoarele din care noi luăm analize lunar. Pe deasupra trebuie să deții o licență de distribuție a apei, nu doar de exploatare a apelor. Nimeni nu are acea licență! Deci, este imposibil ca cineva să furnizeze apă acum!”, explică Dan Pușcaș.
ANRM ar fi trebuit să anunțe neprelungirea licenței din timp dacă a identificat motive serioase pentru a nu o mai acorda SC Hercules. Și asta pentru ca, în momentul în care aceasta a expirat, să existe deja un alt titular de licență și oamenii să nu fie privați de apa termală. „Apa a fost folosită mult timp ca măsură de presiune și șantaj, de către oamenii care aveau control. Nici nu ne-am dat seama până când am ajuns acolo ce ușor poate fi folosită ca influență. Antreprenorii din Herculane au credite, au salariați, au taxe și impozite de plătit. Cu ce să le plătească acum? Le-am solicitat pentru termenul de judecată câte rezervări li s-au anulat. Vrem să stabilim un prejudiciu pe care toți cei din Herculane l-au suferit. Trebuie să evaluăm și prejudiciul de imagine suferit. Sperăm la suspendarea măsurilor pentru binele localității. După aceea vedem noi cum se va termina litigiul, dar să dăm repede drumul la apă! Acum este irosită din cauza deciziei unei persoane care stă într-un birou la București. Eu cred că nu se poate așa ceva. Nu putem alimenta bazele de tratament cu cisterna sau cu găleata!”, a conchis administratorul judiciar al SC Hercules.