Publicația Recorder dezvăluie faptul că în România sunt cel puțin 150 de comune care fie au rețele de apă fără autorizație, fie acestea funcționează clandestin. Altfel spus, și într-un caz, și într-altul apa care curge la robinet nu este potabilă.
Printre comunele depistate de jurnaliști se regăsesc și patru din Caraș-Severin: Slatina Timiș, Văliug, Răcășdia și Gârnic. Culmea, trei dintre ele au sursa de apă în munții ce le înconjoară.
Primarul comunei Văliug, Sorin Blaga, spune că la sursă apa este curată, doar că pe traseu se încarcă cu impurități. „Apa este foarte curată pentru că vine de pe munte. Noi suntem la momentul în care avem o licitație făcută, suntem în curs să facem lucrări de canalizarea și tratare a apei în Văliug. Avem un proiect scos la licitație, n-a venit nimeni, iar acum refacem studiul de fezabilitate, pentru că n-a fost bine făcut. Captăm apa cu o instalație performantă adusă din Germania, în care bagi conducta și apa poate să vină mizerabilă, însă apa va ieși foarte curată. Nu cred că o putem da potabilă, pentru că nu-și permite nimeni să bea o apă potabilă, dar este o apă foarte bună. O apă potabilă înseamnă o grămadă de avize pe care foarte greu le primești de la autorități. Nu-ți dă nimeni în țara asta apă potabilă. Asta garantez. Nu are nici Reșița apă potabilă.”, ne-a explicat primarul Văliugului.
CITEȘTE ȘI: Comunele Gârnic şi Răcăşdia, pe lista celor patru din Caraş-Severin cu reţele de apă fără aviz sanitar
Cât privește autorizația de funcționare, Blaga spune că, la sursă, aceasta există, dar mai departe este problema cu impuritățile aduse de ploi, dar că în câteva luni văliugenii vor avea, în sfârșit, apă potabilă.
„Știu că la toate analizele făcute s-a ajuns la concluzia că apa din fântânile din comună nu e potabilă. E apă de consum, iar oamenii știu asta. Dacă o beau? E treaba lor, ei știu că nu este potabilă. Sincer, și eu beau câte un pahar, pentru că este apă care vine de pe Semenic. De douăzeci de ani de când avem apă și canal nu am avut nicio problemă legată de consumul de apă. Pe proiectul de care vorbeam, de vreo două milioane de lei, va fi tratată apa, care oricât va veni de murdară, de la sursă, pe țeavă va fi ca lacrima. Sper ca în trei, patru luni să rezolv problema.”, ne-a mărturisit primarul.