„Apa nu este potabilă!”, pe fântânile oamenilor care locuiesc mai jos de deponeul „ecologic” de la Lupac!

dcim100mediadji 0393.jpg

La ordinul prefectului Ioan Dragomir, s-au instituit o serie de măsuri pentru protejarea populației afectată de poluarea provocată de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, ridicat cu zeci de milioane de euro, bani europeni!

Reprezentantul Guvernului în Caraș-Severin i-a convocat pe principalii responsabili din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a analiza situația constatată la nivelul comunei Lupac apărută după poluarea accidentală cu levigat generată de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Lupac. „Au fost dispuse de către autorități măsurile necesare pentru protecția populației, animalelor și mediului înconjurător/terenurilor/culturilor agricole din zona afectată de efectele poluării.”, a transmis prefectul Dragomir.

Astfel, pentru protecția sănătății populației, Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin transmite următoarele:

  • recomandă să nu fie consumată apa din fântânile publice și individuale de pe raza localității Lupac, decât după efectuarea analizelor de specialitate privind potabilitatea acesteia;
  • marcarea/semnalizarea fântânilor publice cu anunțul că „APA NU ESTE POTABILĂ!”;
  • conform art. 22, alin 3 din Ordinul MS nr.119/2014, UAT Lupac trebuie să asigure populației care nu are acces la apă potabilă o cantitate zilnică de minimum 5 litri de apă potabilă/persoană.

Existând posibilitatea afectării calității apei subterane (respectiv apa din fântânile gospodăriilor populației, râurilor, etc.), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin recomandă următoarele:

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px
  • se interzice  adăparea animalelor de pe raza localității Lupac din surse de apă din zona afectată până la emiterea unor buletine de analiză conforme de către instituțiile abilitate (DSP, SGA, APM). Având în vedere situația produsă și temperaturile ridicate din această perioadă, pentru asigurarea aportului hidric al animalelor se impune afluirea acestora către surse de apă din zone neafectate;
  • orice modificare a stării de sănătate a animalelor, în această perioadă, va fi anunțată la medicul veterinar.
  • Având în vedere impactul pe care l-ar putea produce apa poluată în agricultură, Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin dispune următoarele:

– evitarea folosirii apei la efectuarea lucrărilor de erbicidare și a tratamentelor fitosanitare ce se efectuează în această perioadă la culturile agricole din câmp și spații protejate;

– evitarea folosirii apei pentru irigarea culturilor.

Reprezentanții Primăriei Comunei Lupac au informat că cele patru fântâni publice din comună au fost semnalizate cu anunțul „APA NU ESTE POTABILĂ!”. Totodată, la avizierul primăriei și în alte locuri publice frecventate de cetățeni au fost afișate anunțuri de avertizare privind posibilitatea poluării fântânilor din gospodării și necesitatea efectuării de analize ale apei. De asemenea, au fost identificate persoanele vulnerabile care au fost aprovizionate cu apă, iar cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin a fost transportată în comună o cisternă cu o capacitate de 3.000 litri de apă menajeră pentru a fi distribuită populației.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/