Apă curat-murdară! Lucrările la noua rețea de distribuție a Lugojului, blocate în instanță pentru decontări suspecte

retea de apa lugoj

Finalizarea noii rețele de apă, a cărei construcție a demarat în urmă cu peste un deceniu, se amână pe termen nedefinit din cauza unor sesizări penale, nesoluționate, ale Primăriei Lugoj, față de modul cum s-au decontat lucrările de introducere a tubulaturilor noi, în ultimii patru ani.

Neregulile pretinse de administrația locală au în vedere tronsoanele de lucrări pe care s-a folosit o altă tehnologie considerată mai modernă, față de cea utilizată anterior, prin intermediul căreia s-au realizat mai bine de două treimi din rețeaua nouă. Conducerea Primăriei consideră că s-au făcut deconturi imense pentru lucrări inexistente, prejudiciindu-se în mod ilegal bugetul local.

„Rețeaua nouă de apă are deja multe probleme tehnice din cauza materialelor de proastă calitate folosite. Ea nu este încă finalizată și nici nu putem estima când se vor putea amplasa ultimii șase kilometri din cei aproape 100 prevăzuți în proiect. În momentul de față așteptăm decizia parchetului la sesizarea noastră înaintată în urmă cu nouă luni, față de care nu am primit nici un răspuns. În sesizare noi am arătat că lucrările nu au respectat proiectul și s-au semnat recepții și deconturi ilegale de circa 6 milioane de lei pentru lucrări inexistente. Este vorba de lucrări executate la aproximativ 24 de km de tubulatură unde s-a folosit introducerea țevilor prin foraj, iar în decont apar lucrări ca la introducerea prin metoda clasică, prin săpături de canale. Considerăm că au fost facturate lucrări inexistente. Așteptăm să se pronunțe Parchetul. Mai suntem nemulțumiți și de modul cum s-a folosit introducerea prin foraj, în timpul tranzitului prin stratul de pământ de sub drumuri, țevile fiind zgâriate și deteriorate. Cele mai multe probleme și avarii pe care la avem pe rețeaua nouă sunt la tronsoanele introduse prin forare”, a declarat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

leader board 728 x 90 px

Reamintim că proiectul de realizare a unei noi rețele de apă în Lugoj a fost pus la punct în urmă cu 13-14 ani, firma constructoare fiind Hidroconstrucția Caransebeș.