Apă bună la fântână! Ploile și nivelul crescut al râului Timiș nu au afectat sursele publice de apă potabilă

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Calitatea apei la fântânile publice și în ce măsură acestea au mai fost întreținute în perioada lunilor de pandemie sunt două întrebări care fac tema mai multor sesizări pe aplicația destinată acestora în Lugoj.

Viceprimarul Cristian Galescu punctează că toate cele 38 de fântâni forate pe raza municipiului Lugoj sunt funcționale la această oră. Fântânile sunt verificate și reparate de firma Formin din Caransebeș, care are un contract de mentenanță cu Primăria municipiului Lugoj. Firma face operații de denisipare, reparații și înlocuiri de robinete și membrane, dar și de pompe care se pot arde.

„În fiecare lună, firma Formin din Caransebeș, cu care avem contractul de mentenanță, ne trimite un raport de activitate. Pot să vă spun, de exemplu, că în raportul de activitate al firmei pe luna mai sunt menționate schimbarea a trei presostate, care asigură presiunea constantă, schimbarea unei membrane la un vas hidrofor și înlocuirea a 16 robineți. În plus, cele 38 de fântâni au fost verificate și curățate. Aceste activități sunt decontate de către Primăria municipiului Lugoj. Luna mai, cât am avut pandemia, a fost mai puțin solicitată, dar în lunile anterioare am avut și înlocuiri de pompe. Verificările și analizele s-au făcut constant. Dacă ar fi fost probleme cu apa, Primăria ar fi fost anunțată imediat, iar fântânile respective ar fi fost oprite, cum s-a făcut și în trecut.”, a declarat viceprimarul Cristian Galescu.

Amintim că apa acestor fântâni nu este tratată, iar „unda verde” pentru consumul ei este dată de Direcția de Sănătate Publică Timiș, unde se fac analizele. Tiberiu Olteanu, de la Departamentul de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primăriei, susţinea că „de obicei, după o perioadă de ploi abundente, este posibil să existe infiltrați la aceste arteziene”.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Probleme cu calitatea apei fântânilor au fost în 2014 și 2015. În 2014 au fost închise temporar 17 fântâni, motivul opririi acestor surse publice de apă fiind infectarea lor cu bacteria E-coli, iar în 2015, la 29 de fântâni din totalul de 38 s-a constatat creşterea concentraţiei de amoniu și fier în apă.

Până la introducerea completă a noii „magistrale” de apă, o lucrare ce pare imposibilă în acest moment, aceste fântâni rămân o alternativă la cumpărarea apei potabile la bidon din magazinele orașului.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/