Anunț de ultimă oră! Klaus Iohannis: „Am decis ca grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că studenții și elevii nu se vor mai întoarce la clase, dar anul școlar va fi încheiat. Decizia a fost luată astăzi, după mai multe consultări care au avut la bază exemple din străinătate.

Nu este cazul să ne relaxăm, spune președintele României, chiar dacă vor fi luate, în următoarea perioadă, măsuri de relaxare. Așadar, după ce au fost analizate anumite situații din alte țări europene cu privire la sistemul de educație, autoritățile din România au decis ca elevii și studenții să nu se mai întoarcă la școală în acest an. Cursurile online sunt obligatorii și aceasta va fi metoda prin care profesorii vor preda până la finalizarea semestrului.

„Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm. Nu este așa. Am avut, ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri. Avem astăzi peste 300. Nu putem să vorbim despre o relaxare sau o încetinire a acestei epidemii. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica din punctul nostru de vedere două mari riscuri. Să ducă boala la școală sau să ducă boala de la școală acasă. Pe de altă parte am dorit să știm ce au făcut alte țări. Am constatat că sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să deschidă școlile. Avem un exemplu din Franța, unde au fost deschise școlile, iar după câteva zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns la terapie intensivă. Am decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor din acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Nu se va mai întoarce elevul și studentul, fizic, la cursuri. Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță și până în 12 iunie elevii vor avea mediile încheiate”, a spus Klaus Iohannis.

Elevii aflați în clasele a VIII-a și a XII-a vor susține examenele, dar va exista o serie de măsuri de precauție. În acest sens, elevii din anii terminali vor relua cursurile începând din luna iunie, însă în fiecare sală vor intra doar 10 persoane. De asemenea, la organizarea examenelor se va ține cont de anumite aspecte, printre care: temperatura corporală va fi monitorizată, se vor face dezinfecții regulate, iar școlile trebuie să se organizeze astfel încât elevii să intre pe un coridor și să iasă pe altul.