Anul cultural al germanilor din sud-vestul ţării începe astăzi. La Reşiţa!

Pentru Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, data de 9 ianuarie înseamnă, în mod tradiţional, debutul anului cultural al germanilor din sud-vestul ţării.

Explicaţia ne este oferită de către Erwin Josef Ţigla, preşedintele FDG Caraş-Severin: „Fiindcă în această zi, în anul 1898, se năștea în Reșița Alexander Tietz, cea mai importantă și complexă personalitate a etniei germane din Banatul Montan din secolul al XX-lea“.

Binecunoscutul scriitor, etnograf şi pedagog reşiţean, Alexander Tietz (9 ianuarie 1898 – 10 iunie 1978) a editat în timpul vieţii cinci cărţi în limba germană, care conţin legende şi povestiri culese de la mulţi locuitori ai acestui spaţiu. A scris, totodată, multe articole în presa germană şi română a timpului. Postum i-au apărut 8 cărţi, editate la Reşiţa, Timișoara şi Bucureşti. De asemenea, i-au fost selectate câteva poveşti pentru o înregistrare pe disc.

Alexander Tietz a devenit Cetățean de onoare post mortem al municipiului Reșița, începând cu data de 24 februarie 2004. Numele lui este purtat în prezent de biblioteca germană din Reşiţa, în faţa căreia stă ridicat şi bustul său realizat de artistul plastic bucureştean Horea Flămând. De asemenea, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din municipiul Reşiţa îi poartă numele alături de cel al unchiului său după mamă, Corneliu Diaconovici, primul enciclopedist român.

Alexander Tietz a fost unul dintre cei mai recunoscuţi pedagogi germani reşiţeni din secolul trecut, care a insuflat elevilor săi dragostea pentru locul natal, pentru cultură, turism şi protecţia mediului.

La biblioteca germană care îi poartă numele, secție a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici“ din municipiul de pe Bârzava, vor fi organizate astăzi, 9 ianuarie, începând cu ora 17.15, o evocare a personalității lui Alexander Tietz și o expoziție tematică de documentare din viața și opera sa.

„Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița va marca împlinirea celor 120 de ani de la nașterea lui Alexander Tietz printr-un plic filatelic ocazional și o ștampilă adecvată. Întreaga corespondență care va fi trimisă de la Oficiul Poștal Reșița 1 în ziua de 9 ianuarie 2018 va fi obliterată cu această ștampilă“, a mai precizat Erwin Josef Ţigla.