Antrenament pentru record mondial! Avram Iancu a înotat 12 ore fără oprire pe Bega!

Bibliotecarul din Petroșani, temerarul Avram Iancu, a înotat de la 9 dimineața la 21 seara în canalul Bega, pregătindu-se astfel pentru un nou record mondial la înot de anduranţă.

El și-a propus să străbată de două ori, în această vară, Lacul Balaton din Ungaria, într-o cursă continuă de trei zile şi trei nopţi. Intenționează să stabilească astfel un record mondial și spune că va dedica această performanță multiplei campioane Nadia Comăneci, pentru a marca astfel împlinirea a 45 de ani de la momentul în care sportiva a obţinut prima notă de 10 din istoria gimnasticii mondiale.

Recordul ar consta în stabilirea celui mai lung înot după durata de timp petrecută în apă. Actualul record mondial este de 67 de ore şi 16 minute, stabilit de Sarah Thomas, din SUA, una dintre cele mai mari înotătoare ale lumii. „Vreau să dobor acest timp înotând în Lacul Balaton, din Ungaria, cu o traversare dublă. Vor fi 150 de kilometri de înot în aproximativ trei zile şi trei nopţi, adică 72 de ore sau chiar mai mult, în curent neutru, şi fără întrerupere”, a declarat Avram Iancu.

leader board 728 x 90 px

Pe parcursul acestei încercări, sportivul nu are voie să se oprească şi nu va purta costum de neopren. De asemenea, pe timpul traversării, sportivului nu-i va fi permis să atingă pe cineva sau barca însoţitoare. Singurul lucru permis este ca echipa sa de suport să-i arunce hrana necesară, la fiecare jumătate de oră.

Traversarea şi omologarea rezultatului se vor face după regulile de Marathon Swim, Iancu urmând să fie monitorizat atent de către trei observatori oficiali.

Avram Iancu este și deţinătorul recordului românesc la înot de anduranţă, el reuşind să înoate în apele Dunării timp de 36 de ore şi 29 de minute. De altfel, acesta este cunoscut pentru performanţele sale sportive: a traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017 a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri. Pe lista reuşitelor este înscrisă şi traversarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile. Toate aceste performanțe au fost reiterate celor prezenți duminică, pe malul Begăi din Timișoara, acolo unde temerarul a efectuat un antrenament de pregătire pentru recordul mondial, înotând 12 ore fără oprire, de la 9 dimineața la 21, pe Bega.

Activitatea a fost una cu public și a fost organizată de Asociața Bazinală de Apă Banat și Administrația Canalului Navigabilă Bega din Timișoara. „Noi am profitat de faptul că Avram Iancu a dorit să înoate în Bega și am profitat pentru a da un semn instituțional că dorim deschiderea ușilor canalului pentru evenimente, pentru navigație… dăm un semn și că lucrăm împreună cu mai multe instituții pentru reușită și pentru o reușită care se asociază cu performanța”, ne-a declarat la final Doru Creț, directorul Administrației Canalului Bega Timișoara.