Animalele mor pe capete! DSV ascunde catastrofa!

Transparența nu este punctul forte al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Caraș-Severin. Focarele de boală la animalele din fermele și gospodăriile cărășenilor nu sunt făcute publice, chiar dacă mor animale și altele sunt bolnave.

În mai multe localități din județ, precum Forotic, Ezeriș, Soceni, Ticvaniu Mare, crescătorii de ovine înregistrează de săptămâna trecută pierderi în efectivele de animale și au anunțat medicii veterinari. Aceștia au recoltat probe, le-au trimis spre analiză, dar încă nu au confirmat oficial boala limbii albastre.

Astăzi avem aici, la Reșița, o întâlnire cu toți medicii veterinari din județ și mâine vă vom putea comunica date exacte”, promite directorul DSVSA Caraș-Severin, Ion Rădulescu, care a spus doar că laboratorul de la Reșița are suspiciuni apărute în zona Forotic, iar probele au plecat spre laboratorul național de la București pentru confirmare. Până mâine însă, oamenii așteaptă îngrijorați un verdict și nu toți știu care sunt măsurile pe care trebuie să le ia. Nu puțini sunt cei care dacă au un animal bolnav sau au înregistrat un deces singular nici nu îl declară autorităților sanitar-veterinare, ne-a mărturisit primarul comunei Forotic, Ion Stoia. Acesta a mai precizat că așteaptă o informare din partea DSVSA, cunoscând faptul că la mai mulți cetățeni din comună sunt animale bolnave – e drept că nu în număr foarte mare – care sunt izolate în carantină și primesc tratament chiar pentru boala limbii albastre. „La fiecare care are 15-20 de oi, cam trei sunt bolnave, dar își revin cu tratament. Au fost și decese, dar nu am o situație exactă”, a spus primarul. Ion Stoia a precizat că s-a întrunit aici și Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor la Animale și crescătorii au fost informați cu privire la riscuri și măsuri de îndepărtare a lor.

Oile se îmbolnăvesc, de la o zi la alta numărul animalelor moarte este tot mai mare. Azi-dimineață m-a anunțat un crescător că i-au murit cinci oi. Direcția Sanitar Veterinară a fost la Cârnecea să ia probe, dar deocamdată nu ni s-a comunicat nimic“, a spus și primarul localității Ticvaniu Mare, Aurel Jivan.

La Ezeriș, primarul Ioan Rusu a aflat întâmplător în cursul acestei dimineți că s-a instituit carantină. Bănuiește că în toată comuna, dar nu știe sigur. „Am înțeles că s-a declanșat operațiunea de carantină, de ieri. Azi-dimineață am discutat cu asistentul medicului veterinar și mi-a spus că li s-a comunicat carantina de la DSV. Acum sunt la Ezeriș vreo 10 animale bolnave, iar la Soceni undeva la 15-20. Mortalități au fost săptămâna trecută, cam 15 bucăți în fiecare localitate”, a spus primarul.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Citește și Sute de animale suspecte în Caraș-Severin de boala limbii albastre! DSV așteaptă confirmarea de laborator

Comments

  1. Ion Soparla says:

    alo….„doamna” Piperinio….sursa foto nimic????

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/