ANI le-ar putea încheia cariera politică. Zeci de procese pe rol din cauza averii nejustificate!  

Periodic, Agenția Națională de Integritate mai găsește câte un ales din Caraș-Severin care fie nu își poate justifica averea, fie a încălcat legea în timp ce a ocupat o funcție publică. Astfel că lista proceselor cu ANI devine tot mai lungă, iar numărul acestora se mărește tot mai mult.

Mai mulți primari, viceprimari, consilieri județeni, locali, directori de instituții sau șefi de partide, cum este cazul lui Ion Mocioalcă, lider al filialei județene a PSD, se judecă în momentul de față cu Agenția Națională de Integritate, instituție care îi acuză că ar fi încălcat legea. Cum necunoașterea prevederilor legale nu îi va absolvi de vină, cu toții s-au îndreptat spre instanțele de judecată să justifice cum s-a întâmplat ca inspectorii ANI să îi prindă pe picior greșit. Așa se explică pleiada de procese care îi vizează pe liderii cărășeni!

La momentul actual, cel puțin 12 persoane care încă ocupă sau au ocupat funcții publice sunt în luptă cu Agenția. Unele dintre acestea riscă să ajungă chiar după gratii, având condamnare în alte procese pentru diverse fapte penale, așa cum este cazul fostului primar al comunei Văliug, Marius Mocanu. Pe lista ANI se regăsește primarul comunei Lăpușnicel, Ilie Canea, actualmente suspendat de prefect. Edilul nici măcar nu s-a mai deranjat să atace cu apel decizia Curții de Apel Timișoara care l-a găsit vinovat.

În procese se mai află primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu, care cere dreptate la Înalta Curte de Casație și Justiție, precizând că decizia inspectorilor ANI de a-l declara vinovat este nejustificată și este o aberație. „Nu mai sunt administrator de când eram consilier județean (…) Nu e cazul, este o aberație!”, a spus Luca Mălăiescu, primarul orașului Oțelu Roșu, la momentul la care ANI a dat anunțul publicității. Magistrații nu au stabilit încă data procesului de la ÎCCJ.

ANI a depistat că și Dragoș Enache, în timp ce ocupa funcția de viceprimar al aceluiași oraș, a încălcat regimul de interese în materie administrativă, din cauza unei solicitări pentru obținerea de ANL, după ce a votat în plen pentru proiectul de hotărâre care viza locuințele pentru tineri.

Pe lista primarilor în conflict cu ANI se mai regăsesc Marius Damian, edil-șef al comunei Teregova, care este pe cai mari la alegerile locale din vară, fără să își facă vreo grijă despre sentință, dar și Mihai Radan, primar al comunei Carașova, după ce doi membri ai familiei sale au fost angajaţi, în perioada 2006 – 2008, în cadrul Biroului Parlamentar.

Fostul primar de la Cornereva, Ioan Ștefan Lojinci, are un proces pe cap, aflat în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și Petru Vela, edilul-șef al comunei Armeniș.

Șefi de instituții în conflict cu ANI!

Nu doar cei care conduc soarta comunităților locale au fost găsiți cu nereguli, ci și directorii de instituții. Dumitru Secășan, managerul Spitalului Județean de Urgență din Reșița, de exemplu, a pierdut în fața ANI la Curtea de Apel Timișoara, dar își caută dreptatea în continuare la instanța superioară. Alin Mihăiescu, managerul de la spitalul din Oțelu Roșu, este în aceeași situație.

Consilierul județean Gheorghe Roșeți, director la Oficiul de Cadastru, și fostul ales al aceluiași for, Ristache Costinel, ambii din calitatea de aleși la județ, au ajuns în atenția ANI. Cei doi susțin că este o exagerare și au contestat deciziile. Și alți consilieri locali ai orașelor sau comunelor din Caraș-Severin sunt în aceeași situație.

Mocioalcă a contestat greșit

Agenția Națională de Integritate i-ar putea încheia cariera politică și președintelui PSD Caraș-Severin, care a atacat la instanța greșită decizia instituției, care îl acuză că ar fi încălcat legea, atunci când și-a angajat fiica la cabinetul său parlamentar. Tribunalul Caraș-Severin a declinat însă competența spre Curtea de Apel Timișoara, care va trebui să se pronunțe în acest caz. Reporterii Express de Banat speculau la momentul respectiv că, în cunoștință de cauză, președintele PSD, Ion Mocioalcă, ar fi procedat așa doar în ideea de a mai câștiga timp în fața unei decizii definitive, întrucât eroarea sa este clară și dovedită în acte.

Tocmai din acest motiv, presa locală speculează că nu se mai arată interesat să candideze la vreo funcție publică la alegerile din 5 iunie 2016. Astfel, pentru Consiliul Județean Caraș-Severin îl promovează pe colegul său mai tânăr, Silviu Hurduzeu.

Mocioalcă însă explica în urmă cu puțin timp, pentru DC News, că ascultă vocea străzii. „Colegii de partid mi-au cerut acest lucru, dar am refuzat. Dacă societatea românească a cerut, în stradă, o altfel de politică și a primit-o, dacă țara vrea oameni tineri, tehnocrați și frumoși, atunci să respectăm decizia oamenilor. Haideți să vedem ce vor face noile figuri în administrația publică, să îi lăsăm să arate ce pot, astfel încât până la alegerile generale să ne putem face o idee. În concluzie, vă spun clar și răspicat: nu voi candida la locale! Vom vedea, până la parlamentare, dacă partidul și electoratul mai au nevoie de noi, cei din vechea clasă politică. Dacă tinerii vor confirma, sunt gata să mă retrag din politică, să le fac lor mai mult loc”, a declarat președintele PSD Caraș-Severin.

Dacă la toți aceștia se mai adaugă cei 23 de primari, despre care Curtea Constituțională s-a pronunțat că își ocupă ilegal scaunul după ce au schimbat tabăra politică, dar și toți șefii surprinși de DNA încălcând legea, am putea concluziona că la alegerile din vară va cam sufla vântul prin vechea clasă politică. De abia atunci intenția lui Mocioalcă devine aplicabilă: să vină tinerii și tehnocrații!

FOTO: hunedoaraplus.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/