Angajatorii, somaţi să respecte omul care lucrează în aer liber! ITM iese în control

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Angajaţii din contrucţii, din agricultură, dar şi comercianţii din pieţe sunt poate cel mai greu afectaţi de caniculă. Angajatorii sunt atenţionaţi că trebuie să asigure anumite condiţii speciale de muncă şi să nu spună că nu îşi cunoşteau obligaţiile atunci când vor fi controlaţi de inspectorii ITM.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă al judeţului Caraş-Severin, ca urmare a temperaturilor crescute înregistrate în ultimele zile şi a prognozei meteorologice pentru următoarele zile, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, respectiv asigurarea condiţiilor optime de lucru, dar şi a apei minerale.

,,Angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale în perioadele cu temperaturi ridicate extreme pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, respectiv: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, iar pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii trebuie să asigure apa minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), duşuri şi echipament individual de protecţie“, se precizează în comunicatul semnat de şefa ITM Caraş-Severin, Eugenia Florica Mihăescu.

promovare banner maxagro Muzeul TM

În cazul în care aceste măsuri nu pot fi adoptate, angajatorii trebuie să recurgă la  reducerea duratei zilei de lucru, respectiv eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, până la ora 11.00 şi după ora 17.00, sau chiar întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

 Nerespectarea acestor prevederi legislative constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500, amintesc inspectorii de muncă. Măsurile se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/