Interes crescut din partea timișorenilor pentru schimbarea jobului. Ce îi atrage?

angajatori 5

A fost forfotă mare la cel mai mare eveniment de cariere din vestul țării. Sute de oameni au vizitat Angajatori de Top, în căutarea unui nou loc de muncă, fie pentru o reconversie profesională.

La târg s-au arătat interesați de ofertele companiilor atât juniorii, cei aflați la început de drum în carieră, cât și persoane cu experiență care au deja un loc de muncă, dar vor să prospecteze piața, să vadă ce oportunități le oferă Timișoara, în acest an. Unii dintre ei spun chiar că sunt dispuși să își schimbe jobul, alții caută o reconversie profesională.

„Sunt interesat de joburi parțial remote. Am o mulțime de alte experiențe și am nevoie să pot îmi păstrez un grad mai mare de libertate, dar totuși să fiu ancorat în industrie. Eu am familie, trebuie să jonglez și cu copiii și o mulțime de factori consumatori de timp și atunci trebuie să fac o echilibristică cu mai multe bile.”, a spus unul dintre vizitatorii la târg.

angajatori 8

„E foarte drăguț amenajat, oamenii sunt foarte deschiși și sper să găsesc un job. Aș alege jobul în funcție de ce îmi oferă pe partea de experiență, în primul și primul rând, și knowledge. Îmi doresc să învăț mai multe de la jobul respectiv, să spun așa.”, a spus o tânără specializată în Finanțe.

Într-un județ Timiș cu o rată a șomajului extrem de scăzută, angajatorii au foarte multe poziții deschise și nu reușesc să găsească suficientă resursă umană. Tocmai de aceea apelează la implementarea unor pachete de relocare și se uită inclusiv spre județele limitrofe ca să atragă forță de muncă.

„Căutăm oameni din toate ariile și domeniile, indiferent de specializare, de nivel de educație. Reușim să acoperim și partea de operatori, de logistică, tehnică, producție, dar și partea de development și financiar, corporate center, deci avem o gamă foarte mare de joburi. Surprinzător, a venit foarte multă lume și au lăsat multe cv-uri. Foarte multă lume curioasă, ceea ce ne ajută.”, a spus Pavel Urban, de la o companie automotive din Timișoara.

angajatori 7

„În general vin studenți sau proaspăt absolvenți sau candidați care nu au locuri de muncă din diverse motive și care sunt mai degrabă curioși să afle ce le putem oferi și ce perspective au în compania noastră. Nu am avut prea mulți candidați cu experiență și cu senioritate în ceea ce noi căutăm – ingineri chimiști, ingineri de proces, specialiști în IT sau chiar operatori în producție.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Denisa Grigoruță, reprezentantul unei companii germane din domeniul tehnologic și al metalelor prețioase.

Ce le stârnește interesul candidaților?

Candidații, spun specialiștii, caută în primul rând un pachet salarial motivant, dar și un job care să le permită o evoluție rapidă în companie.

„În continuare, primul criteriu pentru care candidații vor să își aleagă un angajator rămâne și anul acesta pachetul salarial. Rămâne un criteriu important pentru ei, însă se uită foarte mult și la care alte beneficii, acele beneficii extrasalariale. A crescut foarte mult în topul alegerilor tot ce înseamnă partea de work-life balance, oportunitățile de creștere, dar toate aceste răspunsuri sunt influențate și de nivelul de experiență pentru că și așteptările juniorilor față de cele ale seniorilor diferă puțin, mai ales că și contextul fiecăruia, etapa de viață în care se află poate să influențeze și criteriile de alegere ale unui angajator.”, a declarat Denisa Matei, reprezentantul Angajatori de Top.

Cele 40 de companii prezente în târg au avut disponibile peste 3.000 de oportunități de angajare în IT, Inginerie, Finanțe și Logistică. Potrivit unui studiu la care au participat companiile care și-au confirmat prezența la eveniment, 64% dintre angajatori oferă un venit de peste 2.000 de euro angajaților cu experiență, iar peste 35% le oferă tinerilor aflați la primul job între 750 și 1.000 de euro.

angajatori 3

În ceea ce privește pachetul de beneficii extra-salariale, 62% dintre ele oferă suport financiar angajaților pentru traininguri, conferințe și cursuri de limbi străine. 50% dintre respondenți oferă asigurare de viață și beneficii well-being (consiliere, psihoterapie, yoga, mindfulness). Printre celelalte beneficii ale angajatorilor de la eveniment se numără programele de reintegrare a părinților, al 13-lea salariu, tichetele de masă și flexibilitatea în programul de lucru. În plus, peste o treime oferă oportunități de promovare în companie și asigurarea unui mediu prietenos, deschis la noi propuneri.