O statistică națională bazată pe raportarea din teritoriu privind vaccinarea personalului din căminele pentru copii și cele pentru adulți cu dizabilități este îngrijorătoare, cu atât mai mult dacă ne uităm la situația din Caraș-Severin. Dintr-un total de 317 angajați, doar 35% s-au vaccinat împotriva COVID-19.
Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții a realizat o centralizare a datelor primite de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, date privind situația vaccinării anti-COVID-19 din serviciile de tip rezidențial (atât pentru adulți, cât și pentru copii) aferentă perioadei 1 ianuarie 2021-18 aprilie 2021.
Lucrurile nu stau îmbucurător la nivel național. Dintr-un total de aproape 27.000 de angajați, doar 11.841 s-au vaccinat până acum, iar ca intenție de vaccinare ar mai fi circa 700 de persoane. Asta înseamnă că 44,48% din totalul personalului din sistem a acceptat imunizarea, deși munca în astfel de centre presupune contact permanent atât cu cea mai expusă categorie de persoane – vârstnicii, cât și cu acea categorie despre care se spune că transmite ușor virusul – copiii.
La nivelul județului Caraș-Severin, în centrele și căminele pentru copii și pentru adulți cu dizabilități din subordinea DGASPC lucrează 317 persoane. Dintre acestea, mai puțin de jumătate s-au vaccinat – 112. Asta înseamnă că județul se află sub media națională, cu doar 35,33% din personal imunizat. Nici la capitolul „intenție de vaccinare” nu stăm mai bine, diferența fiind de doar două persoane!
În ceea ce îi privește pe beneficiari, în Caraș-Severin au fost raportați 13 copii cu vârste de peste 16 ani care s-au imunizat până în 18 aprilie. În centrele pentru adulții cu dizabilități, lucrurile stau mult mai bine: din cei 188 de beneficiari, 182 s-au vaccinat împotriva COVID-19.