Andrei Plujar, despre ministrul Mediului: „Își bate joc în continuare de România”

plujar usr cs

Afirmația liderului USR Caraș-Severin vine în urma vizitei ministrului Mediului, Barna Tanczos, în stațiunea Băile Herculane și anunțul făcut de acesta potrivit căruia va crește protecția pentru Parcul Național Domogled-Valea Cernei până la cel puțin 75%. Andrei Plujar consideră că anunțul denotă bătaie de joc.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, se află zilele acestea în Băile Herculane pentru o primă serie de consultări privind extinderea zonelor de protecție strictă și integrală în Parcul Național Domogled – Valea Cernei (PNDVC), până la cel puțin 75% din suprafața parcului.

Anunțul este unul politicianist, consideră Andrei Plujar, președintele USR Caraș-Severin, care îi atrage atenția ministrului Mediului: „USR solicită ministrului Tanczos Barna să protejeze 100% pădurile din Parcurile Naționale și să le treacă în administrarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Așa cum o mașină nu poate circula cu 3 roți, așa niciun Parc Național nu poate proteja doar trei sferturi de pădure.”

În opinia lui Andrei Plujar, „Tanczos Barna își bate joc în continuare de România.”  Țara are 13 Parcuri Naționale care ocupă o suprafață de doar 1,3%, acestea fiind cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural, care oferă oportunități de dezvoltare turistică. În același timp, în Parcurile Naționale, deși au fost declarate astfel pentru a proteja natura, în realitate se exploatează pădurile de peste 30 de ani. „Asta se întâmplă cu precădere în județul Caraș-Severin, suprafețele de pădure protejată exploatate din cele 4 Parcuri Naționale fiind foarte mari. Influența cu sprijin politic a celor precum Ion Tabugan trebuie să înceteze, iar respectul pentru natură, pădure și bunăstarea comunităților trebuie să primeze. O comunitate locală cu păduri tăiate, ape secate, peisaje distruse nu are nicio șansă de a se dezvolta, de a face turism, pentru că turism cu drujba nu se poate face!”

Strategia Europeană pentru Biodiversitate prevede 10% din suprafața fiecărei țări protecție strictă până în anul 2030. „E firesc ca Parcurile Naționale, pădurile seculare cu valoare ridicată de conservare și rezervațiile naturale să fie incluse în protecție strictă, iar acest pas se poate face acum, fără a mai aștepta ultima săptămână din anul 2030.”, a mai transmis Andrei Plujar.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/