Andrei Plujar cere interzicerea tăierilor de arbori din preajma Reșiței. Pe modelul colegului de partid, senatorul Mihai Goțiu

Ocolul Silvic Reșița a prezentat raportul anual referitor la activitatea pe anul 2019, prilej cu care au fost prezenți și reprezentanții unor ONG-uri, dar și politicieni locali.

Andrei Plujar, președintele USR Caraș-Severin, a formulat câteva propuneri privind administrarea pădurilor în mediul urban, inclusiv interzicerea tăierilor din jurul localităților și respectarea principiilor din FSC cu privire la pădurile de protecție din jurul localităților.

Cel mai bun exemplu în acest sens este Dealul Golului din Reșița, tăierile de acolo fiind semnalate de USR încă de acum câteva luni, la debutul lor.

„Astfel de păduri din jurul localităților îndeplinesc un rol social deosebit, cu atât mai mult cele din jurul localităților urbane. Principala cerință a societății față de aceste păduri este aceea de a satisface nevoia oamenilor pentru un mediu sănătos (reducerea prafului și a particulelor în suspensie, diminuarea zgomotului, reducerea albedoului, reducerea extremelor termice), pentru un peisaj armonios și pentru recreere.

Corespunzător acestor cerințe ecologice, sociale și economice, precum și a prevederilor legale în vigoare, funcția principală atribuită prin amenajamentele silvice acestor păduri este cea socială, iar toate celelalte funcții, cum ar fi obținerea de lemn, sunt subordonate acesteia”, este de părere Andrei Plujar.

Liderul USR a cerut să i se pună la dispoziție amenajamentul silvic și hârtiile cu parcelatul pentru a fi consultate de către factorii interesați, dar și borderoul masei lemnoase pe 2020 și amplasarea masei lemnoase pentru anul 2021. Totodată, vrea să se interzică de urgență tăierile în rezervația Cheile Carașului și în rezervațiile Groposu și Ezerișel. În acest moment sunt puse în exploatare parcele din cele două rezervații.

„Suntem interesați de suprafețele care se vor împăduri în cadrul Ocolului Silvic Reșița și care sunt speciile vizate, dacă există un studiu întocmit pentru această împădurire și dacă acest studiu este vizat și aprobat de autoritățile competente (Academia Română, APM – Caraș-Severin).

Totodată, ne dorim să știm dacă suprafețele din rezervația Cheile Carașului, Groposu și rezervația Ezerișel sunt introduse în amenajament în T1 funcțional, având în vedere că actul normativ de desemnare a rezervațiilor există încă din anul 1990”, a ținut să sublinieze Andrei Plujar.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/