UPDATE. Andra Pleșa – viceprimar al Caransebeșului, Oana Glăvan – vicepreședinte al Consiliului Județean! Vela: „Este exclus!”

Ionuț Popovici și-ar da mâna cu Marcel Vela pentru formarea unor majorități PNL – PMP în toate localitățile județului Caraș-Severin, dar Romeo Dunca nu e dispus să renunțe la un post de vicepreședinte al Consiliului Județean, astfel că negocierile sunt în impas!

Chiar dacă PMP l-a susținut pe Felix Borcean pentru obținerea unui nou mandat de primar, acum s-ar putea să o ajute pe liberala Andra Pleșa să devină viceprimar al Caransebeșului. Asta, cu condiția ca și Romeo Dunca să facă un compromis, să cedeze un fotoliu de vice către PMP, pe care nu l-ar ocupa Ionuț Popovici, omul cu care nu se agreează deloc, ci Oana Glăvan. „Am avut discuții cu domnul ministru Vela, au fost discuții amicale, au fost poate tatonări de fiecare parte. În 2016 nu a existat protocol cu alt partid, iar raționamentul nostru nu a fost din simpatie față de PSD, ci dintr-un raționament matematic. Nu am simțit să fac un trio unde să fie inclus un fost parlamentar cărășean care a dovedit că nu merită locul”, a spus Popovici, explicând că Ion Tabugan ar fi fost motivul pentru care în urmă cu patru ani a ales să formeze majoritatea în Consiliul Județean cu PSD, în detrimentul PNL.

Liderul PMP a mai lăsat de înțeles că ar ajunge la un acord cu Vela, numai că Romeo Dunca blochează în acest moment semnarea unui protocol prin refuzul său de a ceda un post de vicepreședinte. „Domnul ministrul Vela este mai deschis la dialog decât președintele netitularizat al CJ Caraș-Severin, care se pare că are o problemă cu mine. El trebuie să înțeleagă că am avut funcții legitime și ni le-au oferit cărășenii. În Parlament, colegii mei numeroși susțin liberalii, iar la nivel național există protocol de formare a majorității. Nu înțeleg de ce e această obtuzitate în Caraș-Severin. Trebuie să lăsăm trecutul în urmă, trebuie să privim spre viitor. Noi vrem să aplicăm acest protocol în toate cele 77 UAT-uri și inclusiv în Consiliul Județean, chiar dacă sunt anumite localități undeva va fi greu să aplicăm protocolul. Eu le-am spus, cum și domnul Vela le-a spus liberalilor, trebuie să urmăm linia partidului”, a mai spus Ionuț Popovici.

leader board 728 x 90 px

Președintele PMP a precizat că schimbă mesaje frecvent cu Marcel Vela, negocierile fiind încă deschise, dar că în cazul unui refuz, PMP își va vedea de drumul său. „Nu vrem să susținem protocolul preferențial, ar trebui aplicat de sus în jos. Dacă ne gândim la asta, e deja un semn de întrebare și ce vom face dacă în decembrie avem alt Guvern. Îl facem preferențial? Trebuie făcută o concesie din partea liberalilor. Eu, în opt ani, am învățat că trebuie să mai lași de la tine”, a concluzionat Popovici.

Exclus vicepreședinte PMP!

Marcel Vela, liderul PNL Caraș-Severin, a lămurit definitiv lucrurile. Consiliul Județean nu face obiectul niciunei negocieri cu PMP în Caraș-Severin! Și asta pentru că Protocolul semnat de președinții PNL și PMP la nivel central prevede doar susținerea reciprocă pentru formarea majorităților de dreapta în forurile locale și județene. Acolo unde ele nu există! Or, în Caraș-Severin nu e cazul, PNL având majoritate simplă obținută în urma votului din 27 septembrie. „Așadar, nu se pune problema să faci majorități acolo unde ele sunt formate în urma votului majoritar al alegătorilor, pentru un partid sau altul, așa cum este cazul și la CJ Caraș-Severin. PNL a oferit deja, ca semn de deschidere si colaborare, funcțiile de viceprimar în orașul Băile Herculane și în alte comune, tocmai în ideea formării majorităților la care face referire Protocolul PNL-PMP. În concluzie, tehnic, juridic, gramatical, logic și politic, conform Protocolului existent, este exclus ca domnul Popovici, doamna Glăvan sau altcineva de la PMP sa fie vicepreședinte al CJ Caraș-Severin în mandatul 2020-2024! Am decis acest lucru tocmai pentru că PNL deține în prezent 17 voturi din 31 pentru formarea majorității în CJ. Sper să fie clar ca la CJ nici nu se negociază vreun post și nici nu se fac trocuri pentru alte funcții din județ”, a precizat Vela pentru expressdebanat.ro.

Mai mult, președintele PNL Caraș-Severin consideră că, dacă Popovici forțează în continuare nota, depășind prevederile Protocolului, nu demonstrează nimic altceva decât că urmărește ca înțelegerea de la nivel central să nu se realizeze și în Caraș-Severin. „Dacă se motivează în continuare de către liderii județeni ai PMP că aceasta este condiția lor unică pentru un parteneriat cu PNL, din păcate, ajung și eu la concluzia că nu se dorește la nivelul județului Caraș-Severin respectarea și aplicarea protocolului semnat la nivel central. Nu comentez sau presupun cauze sau motive, pentru că las ușa deschisă unei colaborări pentru viitorul și interesul României, indiferent de ce am constat eu în Caraș-Severin în ultimii patru ani, cu privire la alianța PMP-PSD”, a adăugat Marcel Vela.