Dublarea cuantumului datoriilor în decurs de numai un an, amânarea unor intervenții chirurgicale din cauza lipsei anestezicului și multe alte nereguli depistate sau proaspăt semnalate au adus ieri o amplă echipă de control la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Lui Silviu Hurduzeu i se cere să scape de managerul Cristina Bacer!
Multe dintre problemele celei mai importante unități spitalicești din Caraș-Severin sunt cunoscute, altele însă continuă să apară. Probleme care influențează în mod negativ calitatea actului medical, după cum confirmă Ionuț Popovici, vicepreședintele Consiliului Județean. Cel care a fost categoric și după amânarea unor operații din cauza faptului că în spital nu mai exista anestezic decât pentru cazuri de maximă urgență, de viață și moarte. Popovici a vorbit atunci despre schimbarea conducerii spitalului ca fiind absolut necesară.
Acum a fost în spital făcând parte dintr-o echipă de control. Și-a întărit convingerile și va pune pe masa președintelui Hurduzeu un raport. Care, teoretic, poate echivala cu numirea altui manager. „A fost un control tematic, am vrut să cunoaștem exact situația Spitalului Județean. Am fost însoțiți de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare, dar și de colegii mei de la Contabilitate, de la Consiliul Județean. Vom trage concluzii în perioada următoare în funcție de cele constatate. Am avut după acest control o întâlnire cu toți șefii de secție, cărora le-am solicitat o informare completă care ține de nevoile pe care le au pe secțiile pe care le conduc”, a declarat Ionuț Popovici pentru expressdebanat.ro.
Se investesc bani mulți!
Vicele CJ a explicat că ancheta demarată la Spitalul Județean nu a fost generată de o problemă anume, ci că, pur și simplu, așa a considerat de cuviință, ca după un an și câteva luni de mandat de manager al Cristinei Bacer, să se convingă în teren dacă e real sau nu ceea ce managerul a scris în informările pe care le-a făcut în tot acest timp către Consiliul Județean. „Se fac eforturi mari la București pentru a obține sumele necesare achitării în totalitate a datoriilor și arieratelor Spitalului Județean. Șefii de secții au înțeles eforturile pe care Consiliul Județean le-a depus de-a lungul timpului, raportat și la posibilitățile noastre financiare. Le-am dat totodată și o veste bună. Săptămâna trecută s-a semnat contractul de finanțare pentru Staționarul II, urmând ca în perioada următoare să se semneze contractul de finanțare și pentru celelalte două staționare. Consiliul Județean face un efort extraordinar de mare, partea de cofinanțare, de 2 la sută, și celelalte cheltuieli neeligibile în cadrul acestor proiecte însumând cam 180 de miliarde de lei vechi”, a detaliat vicepreședintele Popovici.
Însănătoșirea spitalului, în pixul lui Hurduzeu
Întrebat fiind dacă managementul de la Spitalul Județean se ridică la nivelul eforturilor făcute de administrația județeană, același Popovici a spus: „Nu, categoric nu, eu personal îmi doresc o schimbare, dar decizia finală este a domnului președinte Silviu Hurduzeu. I-am transmis punctul meu de vedere, dumnealui în acest moment este în concediu de odihnă, zilele următoare va veni și îi vom prezenta inclusiv acest raport pe care îl vom întocmi după controlul de marți. Atunci, dumnealui probabil că va lua o decizie. Întotdeauna într-o instituție atât de mare se găsesc nereguli, nimic nu poate fi perfect, dar să așteptăm concluziile acestui control. Din păcate, actul medical are de suferit din cauza resurselor financiare, care nu sunt suficiente. Și nu doar modalitatea de decont a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este problema Spitalului Județean! Din punctul meu de vedere, la Spitalul Județean din Reșița trebuie un manager. Nu înseamnă că un medic nu poate fi și manager”.