Anchetă cu scandal și altercații. Reproșuri pentru șpaga pe masa lemnoasă!

În timp ce oficialii europeni i-au dat ultimatum României ca până pe data de 2 decembrie 2015 să rezolve problema tăierilor ilegale, în Caraș-Severin scandalul e în plină desfășurare tocmai pe acest subiect.

La nivel european, subiectul este unul extrem de fierbinte în aceste zile! UE amenință statul român cu procese dacă până la începutul lunii decembrie nu ia măsuri drastice pentru alinierea la legislația europeană. Astfel că România este obligată în timp record să oprească tăierile ilegale de masă lemnoasă și să aplice amenzi serioase pentru stoparea fenomenului.

În Caraș-Severin însă, lucrurile parcă ar scăpa de sub control! În plus, în ultima vreme, problemele penale se înmulțesc. Tot e bine! Până acum părea că totul merge strună, în timp ce cantități importante de masă lemnoasă provenite din arborii seculari, protejați de lege, dar nu numai, ajungeau materie primă în fabricile de pe teritoriul Europei.

Recent, Express de Banat relata problemele penale de la Ocolul Silvic Bozovici, acolo unde sume fabuloase din vistieria Direcției Silvice au ajuns în buzunarele proprii ale mai multor angajați. Acum, un alt ocol silvic este în atenția Gărzii Forestiere și Direcției Silvice. Mai exact, scandalul a pornit la Anina, de la un agent economic care exploatează masă lemnoasă și care a adus o serie de reproșuri angajaților Ocolului Silvic. Neînțelegerile au degenerat și s-a ajuns până la altercații. S-a lăsat chiar cu plângeri depuse la poliție. Surse apropiate Express de Banat spun că la baza scandalului ar sta încălcarea legislației.

Ședință fulgerătoare

La finele săptămânii trecute, după inaugurarea cu mult fast a centrului de vizitare al Parcului Național Domogled – Valea Cernei, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a convocat o ședință la sediul Direcției Silvice Reșița. Întâlnirea a fost una furtunoasă și a durat câteva ore, timp în care s-au discutat multe dintre problemele din sistem.

Ca să calmeze spiritele și să se facă dreptate, în perioada următoare se vor face ample cercetări la Ocolul Silvic Anina. „Există o sesizare, aflată acum în curs de verificare. Este vorba despre tăieri ilegale de masă lemnoasă, pe alocuri, nu despre defrișări în masă. La finalizarea anchetei, vă putem spune mai multe”, a declarat Romel Buzescu, șeful Gărzii Forestiere Caraș-Severin. Aceeași atitudine au adoptat-o și oficialii Direcției Silvice.

Până să se rezolve problema de la Anina, organele cu atribuții de control din domeniu confirmă faptul că numărul amenzilor crește tot mai mult de la un an la altul.

„Probleme sunt multe în Caraș-Severin! Am aplicat multe amenzi cu valoare foarte mare. Am făcut o statistică din 2007, iar anul trecut am avut cel mai mare număr de contravenții aplicate, 180, iar în 2015, până la data de astăzi, numărul amenzilor aplicate este mai mare cu 102. Numărul a crescut și datorită Radarului pădurilor. Avem toată gama de contravenții aplicate: exploatări forestiere, tăieri ilegale, sustrageri de material lemnos și așa mai departe”, a subliniat Buzescu pentru Express de Banat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/