UPDATE. Anatoli Liber, pe liber?! La Aquacaraș sunt acceptați doar specialiștii!

Așa cum anunța Express de Banat printr-un articol publicat ieri, la Aquacaraș se produc schimbări! Cea mai importantă dintre ele vizează chiar conducerea! După ani de zile în care a gestionat cele mai importante proiecte din Caraș-Severin, Anatoli Liber ar putea fi pus… pe liber!

A venit vremea schimbării la Aquacaraș! PSD și PNL, respectiv Consiliul Județean și conducerea ADI Acvabanat, unde domină liberalii, și-au disputat dreptul de a alege persoanele care să conducă destinele societății de apă-canal din Caraș-Severin. În momentul în care ADI Acvabanat a devenit autoritate tutelară, i-a revenit și dreptul de a numi sau revoca oameni din funcții. Deși nu au fost pronunțate nume clare până acum, Nelu Popa, în calitate de președinte ADI Acvabanat, spune că noii membri ai Consiliului de Administrație trebuie să fie neapărat ingineri, juriști sau economiști. Și mai spune ceva: Liber nu va mai fi!

UPDATE, 8 decembrie

După ce ADI Acvabanat a devenit autoritate tutelară, au apărut afirmații conform cărora asociația ar deține controlul în privința schimbării conducerii la societatea Aquacaraș. Inclusiv primarul Ioan Popa, în calitate de președinte ADI Acvabanat, a susținut, într-o conferință de presă, că actualul director, Anatoli Liber, va fi schimbat din funcție chiar mâine, atunci când a fost convocată ședința AGA a ADI Acvabanat.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, spune însă că lucrurile nu stau așa, iar puterea luării unei decizii în privința conducerii stă în mâinile instituției pe care o conduce: „În accepțiunea noastră, sintagma «autoritate tutelară» este înţeleasă greşit de către reprezentanţii A.D.I. ACVABANAT. Autoritatea publică tutelară este instituţia care exercită, în numele statului sau al unităţii administrativ-teritoriale, calitatea de acţionar la întreprinderile publice (art. 2 pct.3 lit. b. din OUG nr. 109/2011). S.C. Aquacaraş S.A. este o întreprindere publică la care unitatea administrativ-teritorială Judeţul Caraş-Severin/Consiliul Județean Caraș-Severin este acţionar majoritar, cu o participație în cadrul S.C. Aquacaraş S.A. de 64,4355% din acțiuni și pe cale de consecinţă deţine controlul”.

Ba mai mult, nu poate fi vorba despre alegerea unor anumite persoane, atât timp cât selecția se va face prin votul tuturor acționarilor, se mai menționează în comunicatul transmis de Consiliul Județean Caraș-Severin: „Procedura de selecție a membrilor consiliului de administrație, este fără echivoc cea prevăzută de art. 29 din OUG 109/2011 în special a aliniatului 5), sens în care, în procedura selecției administratorilor este obligatorie efectuarea selecției candidaților de către un expert independent specializat în recrutarea resurselor umane, autoritatea tutelară suportând costurile procedurii de selecție. În concluzie, A.D.I. Acvabanat nu poate schimba conducerea societății, în nume propriu, întrucât legislația care guvernează domeniul, dispune procedura potrivit căreia toți candidații la funcția de membri în consiliul de administrație, înscriși în lista de candidaturi, vor fi supuși votului acționarilor în cadrul adunării generale a acționarilor.

CITEȘTE ȘI:

La Aquacaraș se întâmplă ceva! Se schimbă conducerea!