ANALIZĂ: În 3 ani, salariul mediu ajunge la 1.800 de lei. Vezi ce anunță prognoza economică!

Prognozele economice pentru România anului 2017 arată cât se poate de roz. Nici județul Caraș-Severin nu se poate plânge. Datele centralizate de Incont.ro arată o adevărată renaștere din propria cenușă a județului. Totuși, cărășenii privesc lung la prognozele fanteziste.

Situația economică actuală a Caraș-Severinului este dezolantă, în condițiile în care nici măcar în orașele care erau acum mai bine de două decenii adevărate nuclee industriale salariul mediu nu depășește 900-1000 de lei. Cărășenii, cei mai mulți dintre ei în șomaj după ce marii coloși ai comunismului s-au făcut una cu pământul, fie își plâng de milă, fie au ales să plece în străinătate pentru a putea asigura familiei o felie de pâine.

La o privire scurtă asupra condițiilor economice cu care județul se confruntă, este și normal ca prognozele realizate de Comisia Națională de Prognoză și centralizate de Incont.ro să pară cât se poate de fanteziste.

Graficele în cauză arată un trai aproape ca în puf la nivel de județ. Se vehiculează chiar că până în cursul anului 2017 salariile medii lunare de care se vor bucura cărășenii vor fi de aproape 1800 de lei pe lună. Acestea vor crește practic cu peste 100 de lei pe an începând de acum.

Mai mult decât atât, datele enunțate de Incont.ro arată și o creștere furtunoasă a produsului intern brut. PIB-ul va crește în Caraș-Severin, până în anul 2017, de la 6.009 euro pe cap de locuitor, cât se înregistrează în prezent, la 7.227 de euro pe cap de locuitor.

În același ritm se va mișca și rata șomajului care, conform prognozelor, va înregistra o scădere de la 5,3 la sută la 4,8 la sută.

Astfel, se prezice practic la nivel de Caraș-Severin un trai aliniat condițiilor europene, cu salarii care să le permită bănățenilor să ducă o viață decentă.

„Suntem un popor optimist”. Liderii sindicali cărășeni nu cred în prognoze fanteziste

Datele care prezic un viitor înfloritor pentru județ sunt privite ca o comedie bună de cei care zi de zi se confruntă cu șomajul lăsat în urmă de declinul industrial.

„Suntem un popor optimist. Eu nu văd un astfel de viitor pentru județul nostru. La nivel de județ se vede clar că totul este într-o scădere. Nu cred ca în aproape trei ani de zile în acest județ să se întâmple ceva pentru că nu există voință politică. Aceste prognoze sunt doar niște fantezii, niște chestii de copii mici”, a explicat Nicolae Drăgan, președintele Blocului Național Sindical Caraș-Severin.

Scepticismul este și el prezent printre cărășeni, și asta pentru că tendința ultimilor ani la nivel de județ a fost mai degrabă spre o scădere, nicidecum spre o redresare economică.

„Există șanse, dar trebuie făcut ceva ca economia să își revină. Nu știu care sunt indicatorii după care s-au luat în realizarea prognozelor acestora, având în vedere că totul este în scădere. Eu sunt sceptic. Ar trebui să se vadă deja primele semne dacă ar fi ca județul să ajungă acolo unde se prezice în 2017. Mai degrabă vedem cum se închid firme, decât cum vin investitorii”, a menționat Jivomir Tovladiat, lider de sindicat în cadrul UCM Reșița.

Comisia Națională de Prognoză elaborează astfel de prognoze privind dezvoltarea economico-socială în corelare cu prevederile Programului de guvernare, a strategiilor naționale, sectoriale și regionale, precum și pe baza tendințelor din economia națională și cea mondială.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/