Rezultatele votului acordat de cetățenii din mediul urban a fost cu totul diferit față de alegerile europarlamentare. Deși Ponta a învins la o diferență de 4 procente în orașe, rezultatele exprimate în cifre sunt extrem de apropiate.
În ce privește votul acordat în mediul urban, acesta ridică multe semne de întrebare, mai ales că alegătorii nu au mai respectat modul în care au votat la alegerile precedente. La Reșița, PSD a avut parte de o victorie covârșitoare la europarlamentare. Chiar și în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale Ponta a ieșit învingător, însă diferența de voturi dintre candidatul PSD și Klaus Iohannis a fost de aproximativ 700 de voturi. De altfel, în municipiul reședință de județ așteptările au fost mult mai mari în contextul voturilor precedente și al electoratului predominant de stânga, care îl susține pe primarul Mihai Stepanescu.
,,La unele secții, rezultatele votului erau previzibile, la altele m-au surprins, dar interesul meu este să promovez în continuare proiectele reșițenilor și cred că Victor Ponta este cel mai în măsură să mă sprijine. Eu le-am spus reșițenilor cu cine votez, dar mai avem și un tur doi la dispoziție”, a declarat Mihai Stepanescu, edilul-șef al Reșiței pentru www.expressdebanat.ro.
La Caransebeș, spre exemplu, la alegerile europarlamentare cetățenii au votat PSD, dar la prezidențiale au pus ștampila pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, lucru care era de așteptat în contextul în care primarul liberal Marcel Vela este de câteva mandate bune la cârma orașului. Chiar și așa, dezinformările în ce privește modul în care acesta a făcut campanie au fost la ordinea zilei.
CITEȘTE ȘI: Trădarea lui Iohannis de către Vela, o simplă diversiune!
La Caransebeș, Iohannis a învins la aceeași diferență de aproximativ 700 de voturi, care au făcut diferența la Reșița.
Anina ,,a mers” cu Ponta
La alegerile europarlamentare, toate orașele, cu excepția Aninei, condusă de un primar PNL, au avut culoarea roșie. Acum, localnicii nu au mai votat cu ,,dreapta”, ci au pus ștampila pe Victor Ponta. Diferența dintre cei doi a fost usturătoare, de aproape 400 de voturi în favoarea social-democratului. Asta, în timp ce edilul-șef Gheorghe Românu a lipsit din oraș, din motive personale.
Votanții din Bocșa au ales Iohannis, dar la o diferență mai mică de un procent față de Ponta. În voturi exprimate, diferența a fost de doar 43. Rezultatul l-a mulțumit pe edilul-șef.
,,Vreau să le mulțumesc tuturor celor care și-au exercitat dreptul de a vota, un drept câștigat prin jertfă, un drept pentru care în 1989 românii au luptat și și-au dat viața. De aici încolo lucrurile sunt cât se poate de clare. Bocșa dorește o schimbare, Bocșa dorește o Românie a lucrului bine făcut. Nu mai avem nicio îndoială vizavi de inteligența electoratului de a vota așa cum trebuie, de a vota ceea ce ei cred că trebuie de cuviință pentru România“, a spus Eugen Cismăneanțu.
Electorat întors pe dos la Herculane
Deși până acum voturile locuitorilor din Herculane s-au dus spre ,,dreapta”, acum lucrurile stau invers.
,,Din 2005, electoratul a fost de dreapta la Herculane. Pentru prima dată a câştigat aici PSD la europarlamentare. S-a recepţionat aşa cum trebuie ce s-a transmis, oamenii au apreciat faptul că proiectele noastre pentru renaşterea staţiunii au fost finanţate de Guvernul Ponta. Apreciez şi le mulţumesc cetăţenilor pentru că au ieşit la vot şi pentru opţiunea lor. Totodată, vreau să le transmit că e nevoie de mobilizare şi în turul doi”, a declarat Nicuşor Vasilescu, primarul orașului-stațiune.
La Oțelu Roșu și Moldova Nouă s-a păstrat trandul votului de la europarlamentare, candidatul PSD învingând la o diferență mare candidatul ACL.
„Anunţăm cu mândrie rezultatele votului primit de la dumneavoastră în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în oraşul nostru: Victor Ponta – 2.654 voturi, Klaus Iohannis – 1.502. Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obţinut 52,38 la sută, rezultat pentru care vă mulţumim. Am dovedit că suntem o echipă puternică!”, a anunțat Matei Lupu (PSD), mulțumit de scorul covârșitor obținut în defavoarea lui Iohannis.
Și la Oțelu Roșu votul a fost roșu, cu un procent de peste 40 la sută. Chiar și așa, primarul orașului din Valea Bistrei este convins că se putea și mai bine.
,,Am pierdut doar la Glimboca. Ne-am încadrat în grafic. La Oţelu Roşu ne-am propus 40 la sută, am scos 41. Aici sunt foarte mulţi nemţi, e o comunitate importantă de nemţi şi aşa se explică procentul mare scos şi de Iohannis”, a spus și Luca Mălăiescu. În ciuda procentului, diferența în voturi exprimate dintre cei doi candidați a fost de numai 123.