Creșterea masivă a numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 a încărcat suplimentar și activitatea medicilor de familie. Au existat situații în care doctorii au fost sufocați de numărul mare de cazuri din cabinete.
Medicii de familie au fost în linia întâi și în 2021. În județul Timiș, de exemplu, care a ocupat de multe ori primele locuri la capitolul noi îmbolnăviri de COVID-19, doctorii au stat peste program pentru a-și putea finaliza activitatea.
„A fost un necesar extrem de mare al serviciilor prestate de medicii de familie către populație. Medicii de familie au îndeplinit numeroase atribuții. Aceste atribuții au necesitat prelungirea activității în cabinete, în afara programului zilnic de cinci ore, cât era contractat cu Casa de Asigurări de Sănătate. A crescut extrem de mult numărul de ore de consultații, peste limita prevăzută în contract, de 20 de consultații pe zi. Medicii de familie au avut majoritatea peste 50 de consultații pe zi pentru că adresabilitatea populației a fost preponderent către medicina de familie în această perioadă”, a explicat medicul Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.
Pe lângă monitorizarea pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19, medicii de familie s-au implicat și în procesele de testare și vaccinare.
„Activitatea noastă a constat în atribuții suplimentare legate de aceste raportări speciale, concediile de izolare și carantină, pentru că au fost cele două valuri și un număr foarte mare de pacienți au fost izolați și carantinați. Iar acești pacienți au primit concedii prin cabinetele medicilor de familie. De asemenea, s-a realizat monitorizarea formelor ușoare și moderate de COVID-19. Au fost făcute planificările pentru testări la Serviciul de Ambulanță de către medicii de familie pentru toți pacienții suspecți de COVID-19, ceea ce a însemnat cel puțin o solicitare la Ambulanță pentru 10, 20 de pacienți zilnic pentru testare. Am avut cazurile moderate și am făcut solicitarea pentru concentratoarele de oxigen prin acest proiect, Oxigen pentru Timișoara. Peste 180 de medici au intrat în programul de vaccinare pentru SARS-CoV-2, deci a fost o muncă suplimentară. Am început testarea în cabinetele medicilor de familie prin acel proiect pilot”, a mai spus Mihai Iacob.
În plus, nu puteau fi lăsați la o parte pacienții cu alte afecțiuni acute și cronice.
„Am avut și toată patologia acută, patologia cronică, monitorizările pacienților cronici. Toate aceste activități sau majoritatea au fost efectuate în mod voluntar. Cel puțin monitorizarea pacienților COVID-19, pe lângă orele desfășurate în cabinete, oamenii au lucrat zi și noapte, sâmbătă și duminică, majoritatea nefiind în relații contractuale pentru monitorizarea pacienților COVID-19. Au făcut-o în mod voluntar”, a mai spus medicul Mihai Iacob.